O EFT-u (Emotional Freedom Techniques ili popularnom 'tapkanju') su izrađene brojne studije koje su dokazale učinkovitost u nebrojeno puno područja. EFT nam pomaže umanjiti i ukloniti neželjene emotivne intenzitete te efikasno savladava strah, anksioznost, stres, ograničavajuća uvjerenja i fizičku bol. Kako je promijenio život Zagrepčanke Martine Tišljar i njene obitelji te kako se ona prije desetak godina počela baviti energetskom psihologijom, ispričala nam je u intervjuu. 

Jeste li primijetili da se u ovom post pandemijskom razdoblju povećao broj ljudi koji rade na svom duhovnom razvoju?
Da, što ne čudi s obzirom na sav stres koji je došao s pandemijom. Sve je veći interes za znanjem, sve veća potraga za tehnikama samopomoći. Osim toga, kad je kriza više se obraćamo Bogu.

U čemu se tehnika EFT razlikuje od sličnih metoda samopomoći?
Energetska psihologija ili EFT ima somatsku komponentu. Naime, izvodi se tako što se tapka prstima na određene točke na tijelu, zbog čega se popularno i naziva Tapkanje. I to je velika ljepota ove tehnike – sve što trebate su vaši prsti. No, moguće ju je i raditi bez tapkanja. U tom je slučaju dovoljna naša unutarnja namjera. Dakle, možete „tapkati“ i bez da fizički dodirujete točke na tijelu. Postoji puno mogućnosti u pristupu, tehnika je izuzetno fleksibilna i lako ju je prilagoditi. A efikasno liječi mnoge „bolesti“ suvremenog društva, od depresije, anksioznosti, burnout -a, raznih fobija do problema s pretilošću.

Koliko je EFT promijenio vaš osobni život?
Kad sam prije desetak godina otkrila ovu tehniku, „tapkala“ sam na sebi svakodnevno. S EFT-em sam počela raditi prvenstveno na svojim problemima sa samopouzdanjem. Imala sam i veliki strah od izlaganja, ogroman strah od pozornice. Od nestabilne, uplašene, traumatizirane osobe postala sam samostalna, snažnija osoba s puno više jasnoće u životu. Na svom prvom treningu riješila sam i višegodišnji problem s vratnom kralježnicom.

Koliko su mladi zainteresirani za tehnike samopomoći?
Na moje radionice dolaze osobe svih životnih doba, kao i profesija. S druge strane, i dalje je puno veći broj žena u odnosu na muškarce, iako se i to polako mijenja. Velika mi želja osnažiti i djecu, upoznati ih s čarobnim moćima EFT-a. S tim sam počela potiho, a već sada imam divne rezultate i u radu s djecom.

U kojim je situacijama EFT osobito efikasan kad su djeca u pitanju?
U radu s djecom primijetila sam koliko su im škola i međusobni odnosi izvor velikog stresa. Oni danas govore o fobijama, anksioznosti i drugim sličnim problemima koji muče odrasle. Srećom, djeca definitivno brže i lakše otpuštaju probleme jer imaju puno manju emotivno-mentalnu prtljagu. S djecom radim tako što im pričam priče tapkalice, pjevamo pjesmice, crtamo, bojamo osjećaje i tapkamo. A kod baš male djece koristi se i surogat tapkanje, odnosno tapkanje na nekoj plišanoj igrački.

Radite li EFT i sa svojim dvanaestogodišnjim sinom?
Kad je bio mali „tapkanje“ nam je bio svojevrsni ritual prije spavanja, kako bi lakše utonuo u san. Prošlu školsku godinu smo ponekad tapkali prije ispita i uvijek je nakon toga imao bolje rezultate. Tapkanje nam je oboma pomoglo nakon jednog stresa koji smo doživjeli prije par godina kada smo umalo imali prometnu nezgodu.

Je li tapkanje dio i najnovije tehnike EFT-a, takozvanog Reprogramiranja Matrice?
Kod Reprogramiranja Matrice tapkamo na Echoe (Hologram energetske svjesnosti koji nastaje u trenutku traume) dok istovremeno tapkamo i po sebi. Dio naše svijesti se u tom trenutku odvaja i postaje holografska matrica, a dodir može biti fizički ili zamišljen. Tapkanjem oslobađamo energiju traume, zatim mijenjamo uvjerenja i odluke koje smo donijeli u tim trenucima, a koje i danas upravljaju našim životima. Tehnika je izuzetno jednostavna i proces je prirodan. Na ovaj način rješava se gotovo bilo kakav oblik emocionalnog, psihološkog, tjelesnog ili duhovnog problema.

Postoji li povezanost između tehnika EFT-a i vaših duhovnih susreta s Anđelima koji su započeli prije petnaestak godina?
Vjerujem da su Anđeli ti koji su me vodili do svih odgovora koji su osnažili moj život. Utoliko mogu reći da su EFT i Reprogramiranje Matrice povezani s mojim prijateljstvom s Anđelima. Sve što radim za mene je povezano s duhovnošću jer ne vidim odvojenost. Moj prvi susret s anđelom dogodio se slučajno, u mojoj spavaćoj sobi. Odmalena sam vjerovala u njihovo postojanje i osjećala prisutnost „nečega“, ali nikad kao tada. Spremala sam se na spavanje kad se u jednom trenutku sve oko mene počelo mijenjati, zidovi su nestali, sve se proširilo, promijenile su se boje. U prvi mah me uhvatio strah pa sam automatski počela moliti, a onda se pojavio veliki anđeo u blještavom svjetlu s mačem u ruci i sav strah je nestao. Bila je to vizija, bez poruke. Naknadno sam saznala da je to bio arkanđeo Mihael. Nakon prve vizije, uslijedile su druge, arkanđela Gabrijela, osobnog anđela čuvara Skarabeja, Leonore, Jozefine... Najčešće ih vidim kao svjetlost, ona se otvara, prelijeva i uvijek je snažna.

Martina Tišljar
Privatni album Martina Tišljar

Koliko se naše društvo u otvorilo prema vašim razgovorima s Anđelima?
Priča o Anđelima je danas svakako bliža i dostupnija nego prije. I dalje držim Anđeoske radionice, gotovo redovno svaki mjesec u Zagrebu i Rijeci. Nakon ovih desetak godina kroz te radionice, seminare i individualna savjetovanja prošlo je blizu desetak tisuća ljudi.
Trenutačno mi je fokus na edukacijama, odnosno EFT Treninzima i Treninzima Reprogramiranja Matrice pomoću EFT-a. Krajem siječnja i početkom veljače u Zagrebu ću održati dva treninga za sve one koji žele naučiti primjenjivati ove tehnike i postati i certificirani praktičari EFT-a za rad s drugima. EFT Trening za 1 i 2 stupanj planiran je 27.1. do 29.1.2023. u hotelu Westin, a trening Reprogramiranja Matrice pomoću EFT-a počinje 2.2. i traje do 5.2.2023. u hotelu Sheraton.

Koju ste najvažniju poruku primili od Anđela?
Poruka koja se neprestano ponavlja je Ljubav. Početak i kraj svega. Anđeli su nevjerojatno uporni i strpljivi ponavljati važnost povratka u Ljubav, odnosno prisjećanja da Jesmo Ljubav. No, zadnjih godina često spominju i potrebu da se vratimo prirodi i prirodnome. To ne znači da se trebamo vratiti u plemenske zajednice i potpuno napustiti moderan svijet. Ali da možemo biti mudriji, da. Osim toga, bitno je i zajedništvo. Često spominju kako će milosrđe iscijeliti ovaj svijet.