Bezbroj studija potvrdilo je da je tjelovježba izuzetna važna za dugovječnost i blagostanje, ali postoji li određena vrsta vježbi koja je najpogodnija za zdravlje i duži život? Dan Bartner, autor knjige "Plave zone", bestselera New York Timesa i stručnjaku za Plave zone (mjesta na svijetu s najdugovječnijim ljudima), otkrio je koja je aktivnost najvažnija za dugovječnost, a njegov odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Naime, riječ je o brzom hodanju. Kako navodi, "hodanje aktivira više od 100 mišića i poboljšava kognitivnu funkciju". Bartner je otkrio da je redovno kretanje i šetnja ugrađeno u kulturu i način života dugovječnih stanovnika "Plavih zona".

Studije podržavaju ideju da se mikrokretnjama tijekom cijelog dana može izgraditi više mišićne mase koja podržava dugovječnost u odnosu na jedan intenzivni trening u teretani. Prema nekim istraživanjima, 10-minutna šetnja svakog dana povezana je s dugovječnošću kod osoba starijih od 85 godina.

Hodanje je značajna aktivnost i za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Kako biste maksimalno iskoristili benefite šetnje, tijekom toplih dana možete pokušati hodati bosi po zemlji ili travi. Ovo se naziva uzemljenje, osjećaj da čvrsto stopalima stojite na prirodnom tlu, da ste uravnoteženi i stabilni.

Kada hodate, važno je da se krećete kraćim koracima, da se blago nagnete naprijed i uskladite naizmjenično kretanje ruku i nogu. Važno je zapamtiti i da je kratka šetnja bolja nego da uopće ne šetate. Kada nemate vremena, pokušajte hodati barem 10 minuta dnevno brzim koracima. Najbolje je krenuti u šetnju ujutro da biste se razbudili na zdrav način. Kada se nalazite s prijateljima, zajedno šetajte umjesto da sjedite u zagušljivim prostorijama. Osim što možete neometano razgovarati, to će pozitivno utjecati i na vaše zdravlje. Neka vam šetnja nakon ručka ili večere postane tradicija. Promijenite rutinu tako što ćete ići na posao pješice ili ranije izađite iz javnog prijevoza i nekoliko stanica prošetajte.

Izvor: sensa.mondo.rs