Uzemljenje znači fizičku vezu s tlom. Hodanje bosih nogu, ležanje u travi, grljenje stabla primjeri su uzemljenja. Ove prakse dobivaju sve veću pozornost medicinske zajednice zbog svojih golemih utjecaja na zdravlje.

Hodanje bosih nogu po travi može spriječiti i liječiti bolesti. Kako točno funkcionira uzemljenje? Ključ leži u prijenosu elektrona sa zemljine površine na kožu. Suvremeni život odvaja čovjeka od izravnog fizičkog kontakta s površinom bogatom elektronima – Zemljom. Ovaj čimbenik, prema istraživanjima, u velikoj mjeri uzrokuje fiziološke poremećaje i neraspoloženje. Obilje elektrona poboljšava san, smanjuje bol i stres.

Uzemljenje je također jedan od najjednostavnijih načina smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti te skraćuje vrijeme oporavka nakon ozljede i poboljšava rad mišića. Naime, kada se uzemljimo, otpuštamo prekomjernu, negativnu energiju, odnosno praznimo se, što ima iscjeljujući učinak na staničnoj razini. 

Disanje i krvni tlak također se poboljšavaju uzemljenjem. Uzemljenje smanjuje upale, snižava krvni tlak, jer regulira rad živčanog sustava. Tijekom jedne studije, 12 osoba s problemima spavanja, bolovima i stresom koristilo je vodljivi madrac za uzemljenje tijekom spavanja u razdoblju od 8 tjedana. Problemi su potpuno nestali kod gotovo svih osoba. Smanjilo se i lučenje kortizola (hormona stresa).

Odvojite 20 minuta svaki dan za ležanje ili čitanje u travi ili vrtlarite bosi. Također je odlična ideja meditirati u prirodnom okruženju sjedeći na podu.