Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 načina na koje se možete napuniti energijom zemlje

Po njoj hodamo, na njoj sadimo i gradimo, njenim se blagom liječimo i njegujemo. Upravo uz najjednostavnije, iskonske načine povezivanja sa Zemljom možemo se napuniti njezinom iscjeljujućom energijom...

 reciklirano imanje vukomerić Izvor: Profimedia/Shutterstock

VRTLARENJE se preporučuje kao jedna od najzdravijih aktivnosti jer boravak na svježem zraku i prirodnoj svjetlosti potiče metabolizam i lučenje endorfina i serotonina, tzv. hormona sreće, poboljšava pokretljivost te smanjuje bolove, nesanicu i preosjetljivost na vremenske promjene (meteoropatiju). Hormoni sreće stvaraju se i pri dodiru naše kože sa zemljom i udisanjem njezina mirisa.

U tlu, naime, obitavaju dobre bakterije koje djeluju kao prirodni antidepresiv. Ekološki psiholozi, koji se bave odnosom čovjeka i njegove fizičke okoline, kažu da je uzgoj biljaka duboko emocionalan proces u kojem pozitivnije i smislenije doživljavamo sebe i svoju okolinu, pa možemo lakše prebroditi izazove i poteškoće. Brigom o biljkama i promatranjem kako rastu iz zemlje, iz dana u dan osvješćujemo kako treba živjeti u skladu s ritmovima prirode i rješavati stvari postupno, korak po korak.

Vrt - zeleni lijek protiv loših osjećaja

Terapijska snaga bavljenja biljkama

 vrtlarenje

vrtlarenje
Izvor: Shutterstock

UZEMLJIVANJE (eng. earthing) holistička je metoda „punjenja baterija“ u izravnom kontaktu našeg tijela sa Zemljom, što je osobito učinkovito dok hodamo bosi. Zemlja zrači blagotvornom energijom koja uravnotežuje naše tjelesne funkcije, ublažava umor i jača imunitet, a ujedno smiruje i pročišćuje um. Stoga, u toplim danima, kad i tlo postane toplije, hodajte bosih stopala i energizirajte se uzemljivanjem.

Deepak Chopra: Iscjeljujuća moć uzemljivanja

Jednostavna vježba za uzemljenje

BLATO ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU koristi se od pamtivijeka, a u današnje vrijeme velik je hit u wellness tretmanima i proizvodnji kozmetike – osobito su popularne blatne maske za lice i tijelo. Riječ je, naime, o raznim vrstama gline ili pak o blatu koje prirodno nastaje u termalnim izvorima i moru. Među najpopularnijim hrvatskim ljekovitim blatima je ono s Kraljičine plaže u Ninu, u Termama Tuhelj te u Daruvarskim i Varaždinskim toplicama. Blato je izuzetno bogato mineralima koji smiruju bol i upalu, pročišćuju i revitaliziraju kožu te pospješuju razgradnju celulita.

 žena, maska od gline

žena, maska od gline
Izvor: Shutterstock

Blato - ljekoviti poklon majke prirode

PRIPREMA JELA U GLINENOM POSUĐU (po mogućnosti onome domaće izrade, kakvo se može naći kod seoskih majstora lončara koji njeguju tradiciju) prvorazredan je kulinarski doživljaj. Glinene posude ne reagiraju štetno pri dodiru s namirnicama, daju zdravu toplinu, a hrana poprima posebno finu aromu. Jedina „mana“ zemljanih zdjela i pekača je to što su prilično krhki pa s njima treba pažljivo rukovati.

TEČAJ LONČARSTVA I KERAMIKE jedinstveno je kreativno iskustvo – elementi zemlje, vode, zraka i vatre spajaju se na drevni način, oblikovanjem vlažne gline pomoću lončarskog kola. Osim tehnika pripremanja, modeliranja, sušenja i pečenja gline, na ovakvim tečajevima također se uči kako oslikati i glazirati keramiku. O tečajevima se raspitajte u lokalnim hobi centrima, ateljeima, učilištima i turističkim zajednicama.

Na primjer, keramičke radionice održavaju se u riječkom Art & Hobby centru i zagrebačkom Atelieru keramike Bosiljka Bahat, a u baranjskom selu Karancu ljeti se organizira Akademija blata koja oživljava stare zanate poput izrade ćerpiča (opeke osušene na suncu), krušne peći i blatne kuće. U Pučkome otvorenom učilištu Zagreb, pak, tečajevi se nude u dvije varijante – hobi i stručno usavršavanje za oblikovatelja predmeta od keramike.

 reciklirano imanje vukomerić

reciklirano imanje vukomerić
Izvor: Profimedia/Shutterstock

ZEMLJANA KUĆA među najstarijim je nastambama u povijesti čovječanstva, a najsuvremenija njezina verzija je u hobitskom stilu: djelomice ili gotovo posve ukopana u zemlju, pruža savršenu zaštitu i toplinsku izolaciju, obrasla zelenilom, ali ipak dovoljno otvorena da dobiva prirodnu svjetlost i ima lijep pogled na okolicu.

Zemljane kuće mnoge privlače zbog izuzetnih ekoloških svojstava. Stopljene su s prirodom i mogu se u potpunosti opskrbljivati energijom iz obnovljivih izvora, poput solarne energije i geotermalne, koja se pomoću posebnih toplinskih pumpi izvlači iz dubine Zemlje.

I „konvencionalna“ arhitektura oduvijek je prožeta zemljom – od nje se izrađuju opeke, naboji i punila za građevinske konstrukcije. U Akademiji prirodnog graditeljstva, koja se u organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa ZMAG održava na Recikliranom imanju Vukomerić pokraj Velike Gorice, polaznici uče kako za uređenje životnog prostora mogu koristiti zemlju i druge prirodne materijale poput slame, drva, kamena, konoplje, trske... 

Život na održivom imanju Vukomerić

Pročitajte i:

Kako čiste zemlja, zrak, voda i vatra?

Tagovi

Najnovije