Prehrana za dugovječnost

Kardiolog dr. Alejandro Junger kaže: "Kad razmišljam o zdravlju i dugovječnosti srca, vodim se prehranom stanovništva u plavim zonama na svijetu, gdje ljudi žive najzdravije i najduže". Tamo ljudi žive do 100 godina u dobrom zdravlju.

Meso, jaja i mliječni proizvodi i dalje su najpopularniji izvori proteina što je veliki kontrast onome što dr. Junger kaže da većina ljudi u plavim zonama obično jede. 

Najbolji protein za zdravlje srca, prema dr. Jungeru:

1. Biljne bjelančevine kao što su grah, leća, slanutak i tofu

Bez obzira o kojoj se plavoj zoni radi - Sardinija, Italija; Okinawa, Japan; Nicoya, Kostarika; Ikaria, Grčka; ili Loma Linda, Kalifornija - dr. Junger kaže da im je zajedničko to što biljna prehrana čini većinu njihove hrane, uključujući proteine. “Grah, leća, slanutak i tofu sve su biljni proteini koji su česti u plavim zonama, ovisno o regiji, a promiču zdravlje srca, poput polifenola i antiokidansa“, kaže dr. Junger.

"Zvijezda dugovječnosti je grah. Ako jedete oko šalicu graha dnevno, produžit ćete život za četiri godine", rekao je za WellandGood stručnjak za plave zone Dan Buettner. Dobar je za zdravlje srca i snižavanje krvnog tlaka. Slanutak je također posebno dobar protein za zdravlje srca jer je bogat topljivim vlaknima i pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

2. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su još jedan izvrstan oblik bjelančevina za zdravlje srca, kaže dr. Junger, a obilno se jedu i u plavim zonama širom svijeta. Razlozi zašto su orašasti plodovi toliko dobri za vaše zdravlje su bogatstvo antioksidansa (koji pomažu u protoku krvi) i mononezasićenih masti (povezanih sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti).

Različite vrste orašastih plodova imaju svoj jedinstveni nutricionistički profil, ali svima im je zajedničko to što sadrže puno proteina i dobri su za srce.

3. Divlja riba i divljač

Iako ljudi u plavim zonama uglavnom jedu biljnu hranu, dr. Junger nije protiv životinjskih proteina. U stvari, kaže da su divlje ribe i divljač (poput bizona ili krava koje slobodno pasu travu) dobri izvori omega-3 i omega-6 masnih kiselina, izravno povezanih sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti. Međutim, naglašava da je važno obratiti pažnju na njihovo porijeklo.

"Ljudi u plavim zonama životinjske proteine dobivaju od divljih životinja. Ribu iz oceana ili rijeka i divljač koja živi prirodno i pase na pašnjacima“, objašnjava on.

Kao što vidite, popis proteina za zdravlje srca je širok i raznolik. To omogućuje veliki izbor kod odabira onoga što jedete. Ono što je važno imati na umu, prema dr. Jungeru, je odabir izvora proteina koji su u skladu s prirodom.