Sastojci za 6 – 8 tanjura:
- 500 g mladoga (ili zaleđenog) graška
- 2 krumpira srednje veličine
- 1 glavica crvenoga luka
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 1 šaka svježe mente
- nekoliko grančica kopra
- 1 ravna žličica češnjaka u prahu
- 1 l temeljca od povrća ili vode
- sol i papar
- maslinovo ulje
Postupak pripreme:
Na zagrijanom ulju dinstajte luk izrezan na tanke kriške i posoljen dok ne postane staklast. Dodajte grašak, nakrupno narezan krumpir, češnjak u prahu, mentu i kopar pa prelijte temeljcem ili vodom.
Budite pažljivi s količinom kopra da ne bi preuzeo svojim jakim okusom čitavo jelo – neka količina kopra bude oko 1/3 u odnosu na količinu mente. Poklopite i stavite da se sve polako kuha na srednje jakoj vatri. Lješnjak dodajte 5 – 10 minuta prije kraja kuhanja.
Skuhanu juhu ostavite da se malo ohladi, zatim je propasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Poslužite je posutu nasjeckanim lješnjacima, svježom mentom i koprom, paprom i ako želite – biljnom zamjenom za parmezan.