Sastojci za 6 – 8 tanjura:

  • 500 g mladoga (ili zaleđenog) graška
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 1 glavica crvenoga luka
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 1 šaka svježe mente
  • nekoliko grančica kopra
  • 1 ravna žličica češnjaka u prahu
  • 1 l temeljca od povrća ili vode
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Postupak pripreme:

Na zagrijanom ulju dinstajte luk izrezan na tanke kriške i posoljen dok ne postane staklast. Dodajte grašak, nakrupno narezan krumpir, češnjak u prahu, mentu i kopar pa prelijte temeljcem ili vodom.

Budite pažljivi s količinom kopra da ne bi preuzeo svojim jakim okusom čitavo jelo – neka količina kopra bude oko 1/3 u odnosu na količinu mente. Poklopite i stavite da se sve polako kuha na srednje jakoj vatri. Lješnjak dodajte 5 – 10 minuta prije kraja kuhanja.

Skuhanu juhu ostavite da se malo ohladi, zatim je propasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Poslužite je posutu nasjeckanim lješnjacima, svježom mentom i koprom, paprom i ako želite – biljnom zamjenom za parmezan.