Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajna (kvalitetne) dugovječnosti

Na kojim se mjestima u svijetu živi najdulje? Što im je zajedničko? Otkrijte plave zone dugovječnosti i njihove male velike tajne

 more brod Izvor: Profimedia

Plave zone širom svijeta

Kad su demografi Gianni Pes i Michel Poulain 1999. godine istraživali pokrajinu Nuoro na talijanskom otoku Sardiniji zbog iznimno velikog broja stogodišnjaka, sela s najviše dugovječnih stanovnika obilježavali su na karti plavim krugovima, nazvavši to područje plavom zonom.

Njihovo istraživanje nadahnulo je Dana Buettnera, istraživača i novinara časopisa National Geographic, da krene u potragu za plavim zonama širom svijeta. Surađujući s Poulainom i brojnim drugim stručnjacima, Buettner je ustanovio da, osim na Sardiniji, najvitalniji ljudi žive i na grčkom otoku Ikariji, japanskom otoku Okinawi, poluotoku Nicoya u Kostarici te u području Loma Linda u Kaliforniji.

Ikigai - kako živjeti sa smislom?

Sinonim zdravlja i dugovječnosti

Istraživanje je pokazalo da svi oni dijele sljedeće sličnosti: svakodnevnu i umjerenu tjelesnu aktivnost, spoznaju o smislu vlastitog života, dobro nošenje sa stresom, lagane obroke s puno mahunarki, umjereno uživanje u vinu, prakticiranje vjerskih običaja, posvećenost obitelji i aktivnu uključenost u društvenu zajednicu.

Otkad je Buettner 2005. godine objavio reportažu o svojim otkrićima, plave zone postale su svjetski sinonim zdravlja i dugovječnosti. Spoznaje o tome „kako nadživjeti stotu“ Buettner je pretočio u književne uspješnice, motivacijska predavanja i savjetodavni portal Blue Zones.

Tagovi

Najnovije