Ulazimo u onaj dio Tarot godine kada svi ćele znati - Tko nov ulazi u moj život? Hoće li se On ipak vratiti? Hoćemo li se pomiriti? Hoće li naići netko nov, ja ću se zaljubiti, a tada će se onaj stari kojeg zapravo cijelo vrijeme i želim – vratiti?

Fokus, sada na kraju godine, mnogima je na novoj ljubavi. Također, fokus, sada na kraju godine mnogima je na osobi iz prošlosti. Između, nalazite se vi. I tu bi trebala biti uperena lampa. Na vama bi se trebao srušiti sav vaš fokus. Ako ste na raskrižju između nove i stare ljubavi, umjesto da se fokusirate na sebe, trebate događaj koji će vas probuditi.

U međuvremenu, moj Tarot uzorak raste i dolazim do novih spoznaja. Koja će biti vaša zaključna spoznaja promijenit će sve. Vaša će nova odluka promijeniti vaš tijek života, a ne proricanje sudbine. To su samo alati, doduše nimalo smiješni alati, ali i dalje – najveća odgovornost leži na vama.

Sjećam se prije nekoliko godina, kada sam tapkala u višegodišnjem mraku sa svojim povratnikom, događaja koji me probudio. Nakon romantičnog vikenda među mojim plahtama u koje je naravno sletio iz vedra neba nenajavljen poput padobranca (ali tada nije smetalo, nisam se postavila da bude ikako drugačije!) uklizili smo u ponedjeljak. I dalje je bilo „Čarobno jutro“ vibes, voljeli smo doručkovati, popiti dvije kave, još malo gužvati plahte i biti neobuzdani, a nakon toga svatko na svoju stranu. Navečer sam već bila pomalo snuždena – nije se javio cijeli dan. Makar nekim emotikonom, čisto kako bih osjetila da smo povezani. S obzirom na to da je bio ne samo višegodišnji povratnik, nego i nejavljač, zapravo stvari su među nama bile normalne. Uostalom, tog je jutra rekao kako moramo ponoviti ovaj vikend i za mene je to bilo uklesano u kamen.

Došao je utorak. Nije se javljao. Kako je to bio neki njegov standard, biti sa mnom pa se ne javiti tjedan ili dva, jedan dio mene doživio je situaciju kao da je sve u redu i počela sam se pripremati za njegov dolazak. U srijedu sam pospremila stan. Nisam mogla dočekati da prođe četvrtak i napokon se probudim u petak. Ako se pitate zašto se ja nisam javila njemu, oh ne, njega je to gušilo. Smatrao je da ga time kontroliram, ispitujem i pokazujem koliko sam posesivna.

Petak, napokon. Međutim ništa se veliko nije dogodilo. Niti slike, niti tona. U subotu sam opet dovršila neke detalje vezano za urednost i čistoću doma, spremna za najdražeg gosta. Ništa. Pokušavala sam ja čitati, ali nije išlo. Htjela sam raditi na sebi, ali kako? Pa cijeli je fokus na njemu i gdje je on? U šetnjama je bilo najgore, cijelo bih vrijeme stiskala mobitel trzajući se na svaki zvuk u nadi da je to njegova notifikacija. Čak sam i zvuk mobitela namjestila „specijalno“ tako da točno znam kad je on - da je to on.

Negdje navečer sjela sam, posve sređena i nadomak sloma živaca. Nije se javljao. I taman kada sam htjela zaplakati, njegova notifikacija. Oprezno sam uzela telefon kako bih prvo na zaslonu ugledala o čemu se radi bez da odmah otvaram poruku. Poslao je fotografiju. Nisam mogla otvoriti sadržaj bez da uđem u aplikaciju, a to bi razotkrilo koliko ga čekam i nadam mu se, stoga sam napravila malu matematiku.

Dakle, nije se javio cijeli tjedan. Javio se tek sada, iza dvadeset sati. S obzirom na to da je imao stila vezano za izlaske i bilo je uobičajeno da iz vedra neba pošalje fotku dvije ulaznice za predstavu ili koncert (vezano za izlaske, imao je manire i znao je izvesti ženu), odlučila sam da, iako sam duboko uvrijeđena njegovim nejavljanjem – ja pristajem! Što god da je unutra, pristat ću!
Otvorila sam fotografiju. Bila je o zalasku sunca. Nalazio se negdje na moru. Ne da mu nisam bila u planu, nisam mu bila niti na mapi. Cijeli tjedan iščekivala sam njegov dolazak, tolerirala nejavljanje i iako smo oboje bili slobodni, tolerirala tretman priležnice, a pik mu nije bio na mojoj adresi, nego na vikendu na moru. Uopće nije vidio u čemu je problem. Tada sam ja shvatila kako je problem u meni. I to su oni dijelovi priče u kojima imate mnogo „ja, ja, ja“. Malo u kontekstu ja magarac, ali ponajviše jer vraćamo fokus na sebe.

Upravo ovog tjedna jedna mi je djevojka rekla da mora riješiti njega kako bi riješila sebe, aludirajući kako prvo mora razriješiti sve u vezi svoje veze, ali ti se odnosi nikad neće razriješiti. Ona primjerice neprekidno bira njega da bi tek potom izabrala sebe, umjesto da odmah izabere sebe i prihvati kako će odnos zauvijek ostati nejasan, kompliciran i bez prikladnog svršetka. Vas ne muči vaša osoba, vas muče vaši izbori i odluke na tu temu. On se nikad neće riješiti.

Sada je cijela astro i tarot scena na vrhuncu. Kraj i početak godine su periodi najveće potražnje. Tko ulazi u vaš život? Ovog puta, iskreno se nadam pravi kandidat. Tako sam ovog tjedna imala razgovor s jednom djevojkom kojoj sam predvidjela novu ljubav, a Bog nam je svjedok koliko smo puta otvarale karte za njezinog povratnika koji se ne zna izjasniti. Najbolje u cijeloj priči, i pojavio se netko nov. Upitala me što da mu odgovori ako je zaustavi i kaže joj kako ga nije nikad voljela, čim je našla nekog novog? Tu nam je isto Bog svjedok, godinama čekamo da se momak odluči i jedino se zaljubila u njega u sekundi, odljubljivanje traje barem godinu dana uz nezaobilazno bolno skidanje ružičastih naočala. Savjetovala sam joj da mu kaže: „Voljela sam te istinski i cijelim svojim srcem, ali nisi bio kandidat za vezu sa mnom. Ja sam bila kandidatkinja za vezu i stalno sam te podsjećala kako želim biti u vezi s tobom. Koliko još, po tebi, sam te morala čekati da se odlučiš? Koliko si točno trebao vremena da pristaneš?“

Uostalom, kakve su to ljubavi gdje osobi trebaju godine da se odluče za vezu ili brak? Kakve su to ljubavi u kojima se osoba ne javlja cijeli tjedan? Živimo u realnosti gdje čovjek izgubi mačku i digne pola grada na noge, a vaš se twin flame ne javlja mjesec dana?

Ipak, ako ste imali događaje koji su vas probudili (obično putem njih nezgodno dotaknemo i dno, ali o tome nekom drugom prilikom) i zanima vas tko ulazi u vaš život – nadam se da radite na sebi i svojoj kandidaturi. Vjerujte, kad budete donijeli konačnu odluku o tome na što ćete u odnosima i ljubavi pristati, pojavit će se kandidat. U međuvremenu, dobro razmotrite svoje potrebe. Vlastite potrebe, ne njihove. I uopće se nemojte sramiti svojih potreba. Pravi kandidat također je razmotrio svoje potrebe. I vas dvoje iskomunicirat ćete kako vidite i planirate vaš odnos. Oprostit ćete im jednu grešku, eventualno dvije, a nakon toga ćete jednostavno otići. Ono što dosad niste naučili u svojim ljubavnim sagama, to je da morate otići upravo sada.
Ako vas zanima koliko je meni nakon fotke s mora trebalo da odem – jako, jako dugo. Očito sam tada preferirala prikupljati na stotine dokaza kako moram otići, ali bih i dalje oklijevala.

Ono što je meni pomoglo jest da sam za početak prestala birati ono što sam dotad birala. To nije bilo ograničavanje sebe, nego mudrost izbora. Jednostavno, ako ste zbilja nesretni u ljubavi, a pouzdano znam da mnogi jesu – prestanite birati to što birate ako i sami vidite kako vam ne služi. Ljudi imaju pravo izbora, a njihov konačan izbor nekad nismo mi. Stoga je posve legitimno uzvratiti i ne iz pakosti, nego čisto iz ljubavi prema sebi – izabrati sebe.

Nekad sa starijim klijentima čitanja znaju biti malo grublja pa me tako jedna djevojka upitala što ako na kraju ostane sama? Nećeš ostati sama, samo nemoj ostati glupa.

Prilično često vjerujemo kako moramo drastično promijeniti svoj život kako bismo ušli u proces prekida veze koja nam više ne služi. To uopće nije točno. Za početak, ne morate otići mnogo dalje, ne morate poduzimati ništa radikalno, samo se maknite od te osobe. Distancirajte se. Ne morate baš odmah početi pisati dnevnik, upisati teretanu i naći tri hobija kako biste postali nova osoba spremna za novog kandidata i kandidaturu. Pustite da stvar sama od sebe propadne, očito vuče ka tom ponoru, ne morate svjesno sve upropastiti. Ne morate djelovati i usmjeravati energiju prema kraju, neprekidno vraćajte fokus na sebe.

U konačnici, možda je sve njihovo dovelo do vašeg. Sve rasprave, drame, prekršena obećanja i dogovori, male i velike laži, obmane dovele su do toga da ste nestabilni, rastrojeni, nespokojni. Ali sve ovo sada vaše može se transformirati u nešto prekrasno i poučno. Trik je u tome da tom se odlukom i namjerom možete i smijete baviti samo vi. Poštujte svoje vrijeme, za početak. Tko ne poštuje vaše vrijeme nije vrijedan vašeg vremena i angažmana. Budite brzi jer vrijeme leti, nije li apsurdno da je i ova godina polako iscurila? Sretno.

*Za privatno tarot čitanje Mariji se možete obratiti putem maila marijafranolic93@gmail.com