Zastanite i razmislite na čemu sve možete biti zahvalni. Ponekad smo puno sretniji i ispunjeniji nego što to mislimo i često zaboravimo koliko volimo vlastiti život i sve ono što ga čini. Ovo je 10 stvari na kojima bismo svakodnevno trebali biti zahvalni kako bismo postigli osjećaj blagostanja.

1. Život
Prema studiji objavljenoj u časopisu Social Psychological and Personality Science pojedinci koji izražavaju zahvalnost za životna iskustva imaju tendenciju većeg općeg zadovoljstva životom, a to sugerira da prepoznavanje života kao dara pridonosi pozitivnijem gledištu.

2. Smijeh
Istraživanje objavljeno u časopisu Emotion pokazuje da smijeh ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje kardiovaskularnih funkcija. Svakodnevno smijanje doprinosi općem emocionalnom blagostanju i fizičkom zdravlju.

3. Povjerenje
Studija u Journal of Marriage and Family naglašava ključnu ulogu povjerenja u romantičnim vezama. Povjerenje je povezano sa zadovoljstvom koje potiče zdrave i ispunjene odnose. 

4. Suze
Istraživanje psihologa dr. Williama Freya nalaže da plakanje ima blagotvorno djelovanje na ublažavanje stresa. Emocionalna podrška tijekom ranjivih trenutaka, kao što je plakanje na ramenu voljene osobe, poboljšava emocionalno blagostanje.

5. Dijeljenje
Journal of Personality and Social Psychology naglašava važnost razmjene iskustava u izgradnji snažnih odnosa. Zajednička pozitivna iskustva pridonose zadovoljstvu u vezi i jačaju emocionalne veze.

6. Svrha
Prema studiji u Journal of Happiness Studies pojedinci s osjećajem životne svrhe doživljavaju višu razinu životnog zadovoljstva. Poznavanje i prihvaćanje vlastitog identiteta i ciljeva važno je za blagostanje.

7. Ljubav
Istraživanja iz područja pozitivne psihologije naglašavaju da je sreća subjektivno iskustvo na koje utječu različiti čimbenici, uključujući odnose. Biti voljen značajno pridonosi ukupnoj sreći pojedinca.

8. Podrška
Studija u Journal of Behavioral Medicine govori o tome da društvena podrška pozitivno utječe na fizičko zdravlje. Osjećaj da nas netko podržava pomaže u suočavanju s teškim trenutcima i poboljšava opću dobrobit.

9. Vjera
Istraživanje objavljeno u Journal of Positive Psychology istražuje vezu između vjere i blagostanja. Vjera u višu silu pojedincima pruža osjećaj svrhe i otpornosti tijekom izazovnih vremena.

10. Prijateljstvo
Važnost prijateljstva podupire istraživanje u Journal of Social and Personal Relationships koje naglašava ulogu prijateljskih odnosa kao temelja za sve ostale trajne veze.

Izvor: Psychology Today