Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREHRANA I NIZAK KRVNI TLAK: Što jesti ako imamo hipotenziju?

Hipotenzija je naziv za nizak krvni tlak. Važno joj je pronaći uzrok, a prehrana je jedan od saveznika u kontroliranju krvnog tlaka

 povrće Izvor: Shutterstock

Normalnim krvnim tlakom smatra se tlak između 90/60 mm Hg i 120/80 mm Hg, a hipotenzija nastupa kada su vrijednosti tlaka niže od toga. Simptome hipotenzije poput vrtoglavice, mučnine i nesvjestice moguće je osjećati, ali ona može biti i asimptomatska. Zdravstvenim pregledom važno je otkriti uzrok hipotenzije, a prilagođena prehrana može nam pomoći u kontroliranju simptoma i poboljšanju kvalitete života.

Kada imate nizak krvni tlak, preporučuje se konzumiranje određene hrane koja može pomoći u održavanju stabilne razine tlaka. Evo što biste trebali uključiti:

Više tekućine
Dehidracija smanjuje volumen krvi, uzrokujući pad krvnog tlaka. Održavanje hidratacije posebno je važno tijekom vježbanja.

Hrana bogata vitaminom B-12
Premalo vitamina B-12 može dovesti do određene vrste anemije, što može uzrokovati nizak krvni tlak i umor. Hrana s visokim udjelom B-12 uključuje jaja, žitarice, meso i prehrambeni kvasac.

Hrana s visokim udjelom folata
Premalo folata također može pridonijeti anemiji. Primjeri hrane bogate folatima uključuju šparoge, grah, leću, citrusno voće, lisnato povrće, jaja i jetricu. 

Sol
Slana hrana može povećati krvni tlak. Dodajte malo soli u svoje obroke, a u jelovnik uvrstite dimljenu ribu, svježi sir, ukiseljene namirnice i masline.

Kofein
Kava i čaj s kofeinom mogu privremeno povisiti krvni tlak stimulirajući kardiovaskularni sustav i ubrzavajući otkucaje srca. Prema smjernicama Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), doza kofeina do 400 mg dnevno smatra se sigurnom za odrasle osobe.

Važno je napomenuti da je svaki organizam jedinstven pa je najbolje prilagoditi prehranu svojim individualnim potrebama i uvijek se posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom za personalizirane smjernice i preporuke.

Izvor: healthline

Izdvojeno za vas...

Najnovije