Koji je najvažniji kriterij pri odabiru soli?
Najvažniji je stupanj rafinacije, odnosno prerade soli. Kuhinjska rafinirana sol sadrži 97,5 posto natrijeva klorida i 2,5 posto dodataka poput joda i sredstava protiv zgrudavanja, a u industrijskom procesu prerade gubi se većina vrijednih minerala. Nerafinirana (prirodna) sol sadrži, pak, više od 60 minerala, npr. kalcij, brom, mangan, fluor, magnezij, željezo... No, odlučite li se za nerafiniranu, a to znači i nejodiranu sol, svakako morate osigurati drugi izvor joda u svojoj prehrani.

Što se može iščitati iz deklaracije proizvoda?
Na deklaracijama je izražena količina natrija u gramima. Da biste odredili količinu soli koju namirnica sadrži, pomnožite navedenu količinu natrija u gramima sa 2,5. Dakle, sol (g) = 2,5 x natrij (g). Količina soli koja je veća od 1,5 g na 100 g proizvoda (cca 0,6 g natrija) visoka je, a količina soli koja je manja od 0,3 g soli na 100 g proizvoda (cca 0,1 g natrija) je niska. Ako je količina soli na 100 g namirnice između tih dviju vrijednosti, to je umjeren udio soli.

Na tržištu se nude proizvodi s oznakom smanjenog udjela soli. Jesu li zbog toga zdraviji za konzumiranje?
Bitno je provjeriti sveukupni sastav proizvoda. Jer, iako neki proizvod ima oznaku da sadrži manje soli/natrija, to ne znači da ne sadrži, primjerice, šećer, hidrogeniziranu mast, razne aditive i konzervanse.

Popularna je himalajska sol – kakva je njezina kakvoća u odnosu na našu domaću, morsku sol?
Zasad nema znanstvenih dokaza da je himalajska sol bolja ili lošija od morske soli. Brojne zdravstvene koristi koje se pripisuju himalajskoj soli nisu potvrđene u kliničkim studijama.

Kad je tijekom kuhanja najbolje posoliti jelo?
Jela s mahunarkama solite na kraju kuhanja, kad omekšaju – ako dodate sol odmah na početku, bit će potrebno više vremena da se mahunarke skuhaju.Tjesteninu i žitarice poput riže solite na početku jer upijaju vodu tijekom kuhanja pa je okus bolji ako je voda posoljena. Tijekom pirjanja sol će omekšati povrće i ono će zadržati svijetlu boju. Namirnice koje pržite (tofu, meso) posolite prije početka termičke obrade.