• Pripravljate li salatu ili varivo sa sirovom ciklom, dodajte malo soli tek na kraju pripreme, jer sol cikli oduzima boju.
  • Da biste zaštitili sir od plijesni, umotajte ga u krpu ili papir prethodno navlažen slanom vodom te odložite u hladnjak.
  • Jaja kuhana u slanoj vodi lakše se odvajaju od ljuske.
  • Orahe je lakše ljuštiti ako se prije namaču u slanoj otopini.
  • Smanjite gorčinu patlidžana tako da narezane ploške najprije namažete s malo limunova soka, a potom ih pospete krupnom solju. Ostavite da odstoje pola sata, a potom ih isperite da biste uklonili višak soli.
  • Ublažite grlobolju grgljanjem slane otopine – pola žlice soli razmutite u čaši mlake vode.
  • Bol i neugoda nakon uboda komarca i pčele brže će popustiti ako ubodeno mjesto namočite u slanu vodu ili ga navlažite i pospete solju.
  • Da biste uklonili neugodan miris u stanu (npr. nakon bojenja zidova), u prostoriju postavite posude sa solju ili slanom vodom.
  • Na isti način možete ukloniti neugodan miris u hladnjaku – stavite u njega tanjurić sa solju i ostavite nekoliko sati.
  • Nečistoću oko slavina istrljajte starom četkicom za zube umočenom u mješavinu od jedne žličice soli i jedne žličice limunova soka.
  • Ako ste tkaninu uprljali vinom, na mrlju pospite malo soli, ostavite neko vrijeme da sol „izvuče“ vino te potom isperite. Svježe mrlje od piva operite mlakom vodom u kojoj ste razmutili puno soli, pa isperite.
  • Prljavštinu iz zastora lakše ćete ukloniti ako ih prije pranja nekoliko sati namačete u vodi u koju ste dodali malo soli.
  • Želite li osvježiti izgled saga, pospite ga solju i potom čvrsto smotajte. Ostavite ga tako preko noći, a sutradan dobro isprašite i očistite usisavačem.