za biskvit
240 g brašna za kolače
1 prašak za pecivo
20 g kakaa
prstohvat soli
80 g sirovog smeđeg šećera
140 ml lješnjakova ili bademova mlijeka
70 ml hladnoprešanoga suncokretova ulja
za mousse
260 g čokolade za kuhanje
180 g aquafabe (tekućina od kuhanja slanutka, prokuhana da bude gušća ako ga sami kuhate, ili ocijeđena iz limenke slanutka)
nekoliko kapi limunova soka
za posluživanje: maline, borovnice ili drugo bobičasto voće, svježe ili zamrznuto, ovisno o sezoni
Za biskvit pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup obložite papirom za pečenje. U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, kakaom i solju pa umiješajte i šećer. Dodajte lješnjakovo ili bademovo mlijeko i suncokretovo ulje te kratko promiješajte. Ulijte u kalup, poravnajte površinu te pecite 35 do 40 minuta. Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
Za mousse čokoladu narežite na manje komade pa rastopite na pari. Promiješajte da bude sasvim glatka i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Za to vrijeme aquafabu (najbolje hladnu) miksajte s limunovim sokom dok ne postane pjenasta poput snijega od bjelanjaka (za to joj treba nešto vremena, budite strpljivi). Zatim u nju lopaticom pažljivo umiješajte (širokim pokretima od dna prema gore) ohlađenu rastopljenu čokoladu.
Ako je potrebno, biskvitu odrežite gornji dio kako bi bio posve ravan. Vratite ga u kalup u kojem se pekao. Od papira za pečenje odrežite traku široku 10-ak cm pa je stavite između biskvita i stijenki kalupa. Na biskvit rasporedite mousse te poravnajte površinu. Ostavite najmanje nekoliko sati u hladnjaku. Prije posluživanja uklonite kalup i traku od papira za pečenje pa poslužite ukrašeno bobičastim voćem i posuto s malo kakaa u prahu.
Ako vam se dogodi da nakon dodavanja čokolade aquafaba splasne, a mousse postane rijedak, svejedno ga rasporedite po biskvitu. Kalup omotajte folijom pa tortu stavite u zamrzivač da se krema stvrdne. Za mousse možete upotrijebiti i aquafabu od graha.