Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUPERNAMIRNICA KOJU MORATE UVRSTITI U SVOJ JELOVNIK: Prednosti cikle poznate su od davnina

Ljekovitost i važnost cikle otkrivena je još u antičko vrijeme. Grci su lišće cikle koristili za previjanje rana, a Rimljani su smatrali da cikla liječi groznicu

 cikla Izvor: Shutterstock

Cikla je poznata diljem svijeta, a dobra je vijest da ju je lako uzgojiti i da joj odgovaraju različiti vremenski uvjeti. Unatoč vitaminima i mineralima koje ima, nekima se okus cikle ne sviđa zbog tzv. „zemljanog okusa“ koji dolazi od prirodnog spoja geosmina. Ipak, zbog brojnih benefita za zdravlje, svakako biste trebali još jednom razmisliti o tome da ciklu unesete u svoju prehranu.

Od davnina poznata namirnica
Iako ciklu uglavnom koristimo zbog hranjivosti njezinog mesnatog korijena, dobro je znati da je i lišće cikle jestivo. Poznato je da su stari Grci jeli samo lišće, dok su korijen ostavljali kao nagradu bogovima. Ipak, podaci pokazuju da je do 16. stoljeća cikla uzgajana upravo zbog jestivog korijena i postala jedna od popularnijih povrtnih vrsta sjeveroistoka Europe. Lišće cikle može poslužiti kao odlična salata ili dodatak zdravim prešanim sokovima, a korijen cikle možemo jesti kuhan, kao i sirov.

Cikla u prehrani
Vjerojatno nema domaćinstva koje nema svoj idealni recept za kiseljenje cikle, ali namirnicu možemo koristiti i na druge načine. Povrtni burgeri postali su sve popularniji, a upravo je cikla u kombinaciji sa žitaricama odlična zamjena za meso. Cikla je glavni sastojak guste crvene juhe - boršč - poznate na istoku Europe. Ako ne volite komplicirane recepte, oduševit će vas pečena cikla. U kombinaciji s drugim povrćem samo je trebate začiniti i pustiti da se peče dok ne omekša. Uživat ćete u svakom zalogaju!

Osim u ishrani, cikla je iskoristiva i na druge načine
Zanimljivo je da je cikla poznati afrodizijak, a s obzirom na to da je korjenasto povrće bogato triptofanom i betainom koji promiču osjećaj blagostanja, to nije ni čudno! Osim toga, cikla sadrži velike količine bora za koji se kaže da povećava rzainu spolnih hormona. U 19. stoljeću cikla se koristila i u kozmetičke svrhe pa je tako crvena boja ovoga povrća služila kao kozmetika za obraze i usne. Danas je poznato da je cikla supernamirnica upravo zbog bogatstva korisnih nutrijenata koje sadrži.

Izvor: Good Organic Gardening Magazine

Izdvojeno za vas...

Najnovije