Zamišljene kako bi koristile našoj ukupnoj dobrobiti, ove su namirnice povezane s oštrijim umom, nižim krvnim tlakom, zdravijim imunološkim sustavom i još mnogo toga. Stoga, sljedeći put kada poželite probati nešto novo, razmislite ...

Klimatska prehrana
Jeste li već čuli za klimatsku prehranu? To je prehrana, pojašnjava dr. Kažinić Kreho, koja favorizira namirnice koje su environment friendly (ekološki prihvatljive) i postaju dio tzv. Great Food Transformationa, načina prehrane koji će nahraniti rastuću globalnu populaciju uz smanjenje emisije stakleničkih plinova. To podrazumijeva i smanjenje proizvodnje mesa i mesnih prerađevina jer potiču stvaranje stakleničkih plinova.
„Već dulje ističem da ćemo za nekoliko desetljeća izrazito malo u ponudi imati mesnih proizvoda, čiju će konzumaciju neki doživljavati kao poslasticu. Već sada svjedočimo da je pandemija koronavirusa promijenila trend jedenja te mnogi posljednjih mjeseci više kuhaju, a čini se da će se trend kuhanja nastaviti i tijekom 2021. godine“, navodi klinička nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho. Predviđa da ćemo u narednom periodu prednost dati upravo tzv. klimatskoj hrani, a ovo su tri fantastične namirnice koje će biti veoma popularne…
1. Morske alge
Od 2018. godine do danas prodaja morskih algi povećala se za čak 71 posto, a predviđa se da će se ove godine prodavati 23 posto više! Ovi su morski plodovi izvrstan izvor minerala, i to ponajprije kalcija, željeza i joda, ali i drugih nutrijenata, kao što su magnezij, kalij i cink. Znate li da kelp sadrži četiri puta više željeza od crvenog mesa, čak 500 puta više joda od morskih plodova i 10 puta više kalcija od mlijeka?
Morske alge sadrže i nešto beta-karotena, prekursora vitamina A i vitamina B skupine, naročito vitamin B12. Morske alge su i riznica esencijalnih masnih kiselina, što ih čini idealnim sastojkom jela za vegane i one koji nisu ljubitelji ribe. Morske alge izvrsne su i za jačanje imunosnog sustava, a vrsta morske alge fucus vesiculosus (mjehurasti bračić) smatra se veoma učinkovitom u tretmanu tegoba vezanih uz nepravilan rad štitne žlijezde, pretilosti, opstipacije i dijareje.
2. Slanutak
Ova mahunarka niskoga glikemijskog indeksa, koja sadrži i bjelančevine i ugljikohidrate, vitamine, minerale i biljna vlakana zadovoljava trećinu naših dnevnih proteinskih potreba, potiče eliminaciju viška vode iz organizma, a zahvaljujući fitoestrogenu, odlična je i za naše kognitivno zdravlje. Već smo naviknuli na humus, falafel i brašno od slanutka, a nemojte se iznenaditi ako slanutak uskoro kušate i kao sladoled i snack pločicu!
3. Cikla
Otkriće da dušikov oksid signalizira krvnim žilama da se opuste i rašire, za koje je američki farmakolog Louis J. Ignarro 1998. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu, i dalje intrigira struku. Osim što su ga prošle godine počeli testirati kao eksperimentalni lijek za Covid-19, ovaj kemijski spoj snižava krvni tlak, podiže izdržljivost i poboljšava mentalne funkcije. Stoga ne čudi da je danas sve popularnija hrana koja je bogata prirodnim nitratima koji se konvertiraju u dušikov oksid u tijelu. Izvrsna namirnica bogata prirodnim nitratima upravo je cikla, pa se predviđa da ćemo ove godine sokove i humus od cikle, ukiseljenu ciklu, ciklu u prahu i kao dio smoothieja viđati mnogo češće no prije.