Klimatska prehrana

Jeste li već čuli za klimatsku prehranu? To je prehrana, pojašnjava dr. Kažinić Kreho, koja favorizira namirnice koje su environment friendly (ekološki prihvatljive) i postaju dio tzv. Great Food Transformationa, načina prehrane koji će nahraniti rastuću globalnu populaciju uz smanjenje emisije stakleničkih plinova. To podrazumijeva i smanjenje proizvodnje mesa i mesnih prerađevina jer potiču stvaranje stakleničkih plinova.

„Već dulje ističem da ćemo za nekoliko desetljeća izrazito malo u ponudi imati mesnih proizvoda, čiju će konzumaciju neki doživljavati kao poslasticu. Već sada svjedočimo da je pandemija koronavirusa promijenila trend jedenja te mnogi posljednjih mjeseci više kuhaju, a čini se da će se trend kuhanja nastaviti i tijekom 2021. godine“, navodi klinička nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho. Predviđa da ćemo u narednom periodu prednost dati upravo tzv. klimatskoj hrani, a ovo su tri fantastične namirnice koje će biti veoma popularne…

1. Morske alge

Od 2018. godine do danas prodaja morskih algi povećala se za čak 71 posto, a predviđa se da će se ove godine prodavati 23 posto više! Ovi su morski plodovi izvrstan izvor minerala, i to ponajprije kalcija, željeza i joda, ali i drugih nutrijenata, kao što su magnezij, kalij i cink. Znate li da kelp sadrži četiri puta više željeza od crvenog mesa, čak 500 puta više joda od morskih plodova i 10 puta više kalcija od mlijeka?

Morske alge sadrže i nešto beta-karotena, prekursora vitamina A i vitamina B skupine, naročito vitamin B12. Morske alge su i riznica esencijalnih masnih kiselina, što ih čini idealnim sastojkom jela za vegane i one koji nisu ljubitelji ribe. Morske alge izvrsne su i za jačanje imunosnog sustava, a vrsta morske alge fucus vesiculosus (mjehurasti bračić) smatra se veoma učinkovitom u tretmanu tegoba vezanih uz nepravilan rad štitne žlijezde, pretilosti, opstipacije i dijareje.

2. Slanutak

Ova mahunarka niskoga glikemijskog indeksa, koja sadrži i bjelančevine i ugljikohidrate, vitamine, minerale i biljna vlakana zadovoljava trećinu naših dnevnih proteinskih potreba, potiče eliminaciju viška vode iz organizma, a zahvaljujući fitoestrogenu, odlična je i za naše kognitivno zdravlje. Već smo naviknuli na humus, falafel i brašno od slanutka, a nemojte se iznenaditi ako slanutak uskoro kušate i kao sladoled i snack pločicu!

3. Cikla

Otkriće da dušikov oksid signalizira krvnim žilama da se opuste i rašire, za koje je američki farmakolog Louis J. Ignarro 1998. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu, i dalje intrigira struku. Osim što su ga prošle godine počeli testirati kao eksperimentalni lijek za Covid-19, ovaj kemijski spoj snižava krvni tlak, podiže izdržljivost i poboljšava mentalne funkcije. Stoga ne čudi da je danas sve popularnija hrana koja je bogata prirodnim nitratima koji se konvertiraju u dušikov oksid u tijelu. Izvrsna namirnica bogata prirodnim nitratima upravo je cikla, pa se predviđa da ćemo ove godine sokove i humus od cikle, ukiseljenu ciklu, ciklu u prahu i kao dio smoothieja viđati mnogo češće no prije.