Čaj je piće koje je lako uključiti u zdravu prehranu, a stoljećima se u njemu uživa u mnogim kulturama. Postoje četiri čaja koja spadaju u kategoriju pravog čaja: zeleni čaj, crni čaj, oolong čaj i bijeli čaj. Ova četiri čaja potječu od biljke Camellia sinensis, a ono što čini svaki pravi čaj jedinstvenim po okusu i zdravstvenim dobrobitima jest to jesu li listovi grijani ili oksidirani tijekom obrade.

Iako pravi čajevi sadrže vrlo malo makronutrijenata, oni su izvor biljnog spoja koji se naziva flavan-3-oli, i to osobito epigalokatehin-3-galata koji ima protuupalna svojstva. Također, pravi čajevi sadrže i aminokiselinu L-teanin koja nam pomaže osjećati se energičnije i budnije.

Ovo su jedinstvene zdravstvene dobrobiti za redovite konzumente pravih čajeva.

1. Zdravlje srca i optimalne vrijednosti krvnog tlaka

Konzumacija flavan-3-ola, biljnog spoja koji se nalazi u pravim čajevima, povezana je s prednostima za zdravlje srca, uključujući smanjenje krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi prema studiji Advances in Nutrition. Preporučuje se konzumacija 400 do 600 mg flavan-3-ola svaki dan kako biste osigurali zdravlje kardiovaskularnog sustava. Kolesterol i šećer u krvi pravi su ometači zdravstvenoga sustava, a njihova dugotrajna povišena vrijednost stvara značajnu zdravstvenu štetu. 

2. Povećanje koncentracije

Zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu za koju se pokazalo da utječe na zdravlje mozga. Prema studiji iz 2021. godine objavljenoj u Journal of Medicinal Food L-teanin koji se nalazi u čaju može igrati ulogu u poboljšanju pozornosti, što u konačnici jača radnu memoriju, kao i u povećanju aktivnosti određenih moždanih valova. Ako ste primijetili da vam je potreban dodatni poticaj u kognitivnom zdravlju, šalica čaja na dan mogla bi napraviti značajnu razliku. 

3. Saveznik u hidrataciji organizma

Čaj se računa kao tekućina, pa nam ispijanje ovog napitka može pomoći održavati tijelo hidratiziranim tijekom dana. Održavanje hidratacije također utječe na kognitivnu oštrinu tijekom dana, pomaže u regulaciji tjelesne temperature i poboljšava probavu što je izuzetno važan faktor zdravlja. Na prvi pogled tako jednostavna i osnovna stvar kao što je obraćanje pažnje na to jesmo li tijekom dana unijeli dovoljnu količinu tekućine, zapravo je osnovna stavka na kojoj počiva cijeli naš organizam.