Stari Egipćani njime su konzervirali hranu, a znanstvenici mu već godinama pridaju pozitivne, ljekovite karakteristike jer je bogat antioksidantima i pektinima koji pridonose osjećaju sitosti. Premda ne postoje sasvim sigurni dokazi te se još vode istraživanja na temu mršavljenja jabučnim octom, vjeruje se kako može pri tome pomoći, posebice osobama koje se bore s pretilošću.

Najčešće se konzumiraju jedna, do dvije žlice (15 – 30 ml) dnevno, pomiješane s 250 ml vode, a najbolje ih je rasporediti u nekoliko doza (do tri) tijekom dana, prije obroka. Više od toga se ne preporučuje jer tada dolazi do erozije zubne cakline. Svakako prvotno konzumirajte tek jednu čajnu žličicu koja sadrži oko 5 ml jabučnog octa kako biste iskušali vlastitu tjelesnu reakciju i podnošljivost. Vrlo je važno pomiješati ga prije ispijanja s vodom kako biste zaštitili usnu šupljinu te jednjak.

Pri izboru jabučnog octa, preporučuje se biranje organskog i nepasteriziranog proizvoda koji sadrži "sirćetnu kiselinu", točnije bakterijske kolonije koje se formiraju tijekom procesa fermentacije i koje se smatraju zdravima.

Smatra se ipak najboljim uključiti ovu namirnicu kao dodatak raznovrsnoj prehrani jer tada tek najkvalitetnije pomaže pri regulaciji razine šećera i inzulina u krvi, ponajviše nakon obroka koji se bazira na ugljikohidratima. Premda također pozitivno utječe na nivo glukoze u krvi i kolesterol, jabučni ocat nije dugoročno rješenje jer, svatko tko se odluči na dijetu treba prvenstveno uvesti zdrave životne navike koje uključuju prehranu bogatu vitaminima i vlaknima te rekreaciju.

Razmišljate li o dodatku jabučnog octa svojoj prehrani, kako biste regulirali tjelesnu težinu, svakako se prvo posavjetujte s liječnikom. Zapamtite, kada je riječ o ovom trendu, manje je svakako više.