Alergije su poznate kao imunološka reakcija tijela na određene supstance koje ga iritiraju, poput peludi, prašine, dlake životinjskog porijekla ili određenih namirnica. Tijelo ih, naime definira kao prijetnju te proizvodi protutijela kojima se od njih brani, a čime izaziva pojavu simptoma. To su uglavnom kihanje, curenje nosa, svrbež i/ili crvenilo kože, a čak i problemi s disanjem i probavne smetnje. Pri pojavi osnovnih, poput kihanja, mnogi ih pogrešno detektiraju kao prehladu te ne reagiraju pravovremeno.

Najgori je ipak osjećaj opterećenja koje alergije donose jer ometaju dnevne funkcije, slabe organizam i stvaraju neugodu. No, važno je zapamtiti kako one ne kontroliraju vas, ako se na vrijeme pripremite za sezonu ovih, kod većine ljude, epizodnih napadaja. Vi vladate simptomima i imate alate za njihovo ublažavanje. Prvenstveno je bitno obratiti se za savjet liječniku, a posebno se preporučuje napraviti test kako biste znali na što vaše tijelo najviše reagira i u kojem godišnjem periodu možete očekivati njihovu pojavu.

Nakon što ste ustanovili na što ste alergični, opskrbite se, uz liječnikovu preporuku naravno, adekvatnim medicinskim preparatima. Neke treba započeti piti i prije sezone alergija, posebno ako ste skloni izraženim simptomima ili ste prikupili iskustvo na temelju prethodnih godina te znate kako vaše tijelo inače reagira. Prevencija može pomoći u sprječavanju ili ublažavanju simptoma, a nekima se preporučuje započeti s ovom strategijom do nekoliko tjedana prije početka očekivanog perioda. Kako biste se dodatno osigurali, pratite izvještaje o količini alergena u zraku na području u kojemu živite.

Povećajte unos voća i povrća. Naravno, onih koji ne sadrže alergene na koje ste osjetljivi. S obzirom na to kako imaju visoke razine antioksidanta poput vitamina C, E i beta-karotena, pomažu u borbi protiv upale te smanjenju oksidativnog stresa. Mnogi plodovi sadrže kvercitin, bioflavonoid koji sadrži protuupalna sredstva. Oni, koji su bogati vlaknima poboljšavaju probavni sustav čime se također pridonosi radu imunološkog, a ujedno blagotvorno djeluju i hidratizirajući tijelo.

Nažalost, svima najmanje omiljen savjet jest redovito čišćenje životnog prostora. Dom je potrebno redovito prozračiti, a to znači i kako tada u njega ulaze nepoželjne čestice koje mogu biti uzročnici alergije. Usisavanje je svakako najpogodnije rješenje, ali ne zaboravite na čestu promjenu posteljine. Ne samo kako ćete na taj način dodatno osvježiti prostor već ćete reducirati količinu štetnih alergena koje udišete tijekom sna, a koji kod mnogih mogu formirati i kožne simptome. Vodite pritom brigu i o održavanju niske vlažnosti prostora jer na taj način sprječavate pojavu plijesni koja je jedan od faktora koji utječu na simptome alergije.

Prvenstveno, osluškujte vlastito tijelo. Simptome ćete prepoznati na vrijeme, ali najbolja prevencija je znanje. Spoznaja o alergenima na koje reagirate olakšat će vam pripremu jer, znat ćete kada ih očekivati pa unaprijed možete planirati terapiju.