Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SU VAŠE ALERGIJE IZRAŽENIJE KADA SE PROBUDITE? Ako su simptomi posebno snažni ujutro, ovo biste trebali napraviti

Jeste li se ikada probudili i niste mogli prestati kihati? Ili ste jutros proveli više vremena ispuhujući nos, nego šminkajući se? Ni jedno ni drugo nije baš sjajan način za početak dana

 alergije Izvor: Shuterstock

Ako su alergije nezaobilazan dio vaše svakodnevice, sigurno ste se barem jednom zapitali zašto su simptomi alergije dodatno naglašeni nakon spavanja? Prema alergolozima, nekoliko čimbenika može biti u igri, ali postoje načini da situaciju držite pod kontrolom.

Ležanje povećava začepljenost
Položaj u kojem spavamo ne čini nam nikakvu uslugu kada je u pitanju osjećaj začepljenosti. 'Kada ležite, gravitacija može dovesti do nakupljanja tekućine u dišnim putevima i sinusima', kaže dr. Shyam Joshi.

'Ne samo da će to dovesti do povećanja sluzi, već se i vene u nosu mogu napuhati, što dovodi do osjećaja punoće.' 'Na sreću', kaže on, 'taj osjećaj prenapuhanosti počinje nestajati nakon nekoliko trenutaka u uspravnom položaju.'

Što pomaže: Pokušajte prilagoditi kut glave pomoću jastuka, a dr. Joshi predlaže da spavate pod kutom od najmanje 30 stupnjeva.

Grinje i alergeni u vašoj spavaćoj sobi
Iako ih ne možete vidjeti, grinje se često skrivaju u madracima, jastucima, pokrivačima, plahtama i ostaloj posteljini, a hrane se ljudskom i životinjskom kožom koja se ljušti s našeg tijela dok spavamo. Dakle, kada ležite, oči i nos su (očito) sasvim blizu njih.

'Kod onih koji su alergični na grinje, ovaj bliski susret će dovesti do pojačane upale povezane sa začepljenošću i curenjem nosa te kihanjem', kaže dr. Joshi. Napominje da je snažno kihanje ujutro posebno čest znak da su se grinje nastanile u vašoj spavaćoj sobi.

Dlake kućnih ljubimaca još su jedan alergen koji se može nakupiti u vašem domu, kao i pelud koja vam se može zalijepiti za odjeću.

Broj peludi obično raste ujutro, što bi mogao biti još jedan faktor pojačanih simptoma alergije kada se probudite (posebno ako držite prozore otvorene dok spavate).

Što pomaže: Sprejevi za nos mogu biti samo kratkoročno rješenje, a dugoročnije rješenje bi bila imunoterapija alergenima. 'Imunoterapija pomaže tijelu razviti toleranciju na grinje, što smanjuje ili uklanja upalu koja se javlja naknadnim izlaganjem', kaže dr. Joshi.

Suhi zrak ili nedostatak ventilacije
Imate li noću uključeno grijanje ili klima uređaj? To nažalost može dovesti do suhog zraka, kaže dr. Joshi. 'Suhi zrak može vas iritirati, uzrokujući upalu i začepljenost nosa', objašnjava on.

Tania Elliot, liječnica interne medicine, također ukazuje na to kako visoka razina vlage i loša ventilacija mogu uzrokovati rast plijesni u vašem domu, pogoršavajući tako simptome alergije.

Što pomaže: Što se tiče suhog zraka, imate dva prilično jednostavna rješenja - dodavanje ovlaživača zraka u sobu ili korištenje spreja za nos prije spavanja. Što se tiče plijesni i vlage, dr. Elliot preporučuje održavanje razine vlažnosti ispod 50% i redovnu sanaciju plijesni.

Izvor: Well+Good

Izdvojeno za vas...

Najnovije