Tijekom PMS-a (predmenstrualni sindrom), uzimanje određenih dodataka prehrani može pružiti olakšanje od simptoma i poboljšati opće stanje tijela. Dodatci mogu biti korisni kako bi se nadoknadili određeni hranjivi sastojci čija razina može varirati tijekom menstrualnog ciklusa. Međutim, prije nego što počnete uzimati dodatke, važno je posavjetovati se s liječnikom jer svatko od nas ima svoje jedinstvene potrebe i stanja. 

Mogu li suplementi pomoći u ublažavanju PMS-a?
Doći do temeljnog uzroka PMS-a nije tako jednostavno kao popunjavanje nedostatka hranjivih tvari.

'PMS je uzrokovan fluktuacijama u razinama estrogena i progesterona koje se događaju tijekom vašeg ciklusa - a također i načinom na koji vaš mozak prima (i utječe) na te hormonske fluktuacije', kaže dr. Jaclyn Tolentino.

Jedan jedini dodatak vjerojatno neće ublažiti svaki pojedini simptom, nego ćete morati procijeniti koji suplement ili suplemente želite isprobati - ali prvo morate zabilježiti što uopće doživljavate.

'Provjera same sebe, poput praćenja vrste i učestalosti simptoma PMS-a i dokumentiranje svih vidljivih obrazaca - ovi tragovi mogu biti od velike pomoći zdravstvenom timu da formulira temeljit plan za rješavanje simptoma vašeg PMS-a', kaže Tolentino.

Dakle, ako su vaši grčevi intenzivno jaki jedan dan, a drugi nestanu, zapišite to. Ako se osjećate tjeskobnije nego inače, zapišite to. Ako satima ne možete zaspati ni iz kojeg drugog razloga, zapišite i to. Zatim ćete lakše odabrati koji sastojci i dodaci mogu biti korisni za vaše jedinstveno iskustvo PMS-a.

Koje sastojke se preporučuje uzimati
Neki od dodataka koje možete razmotriti tijekom PMS-a su:

1. Diindolilmetan (DIM)
Diindolilmetan (DIM) se nalazi u povrću iz porodice krstašica i podržava detoksikaciju hormona jetre i može pomoći u ravnoteži estrogena i progesterona. Iako nedostaju istraživanja povezana sa simptomima PMS-a, pokazalo se da DIM uravnotežuje estrogen, stoga se koristi za neravnoteže koje uzrokuju hormonske akne i PMS.

2. B vitamini
'B-vitamini (uključujući B6 i B12) podupiru ključni stanični proces koji se zove metilacija, a ove hranjive tvari su važne za funkcioniranje vaših stanica, vaše raspoloženje, razinu energije, a posebno zdravlje hormona,' kaže Tolentino.

3. Kalcij
Dokazano je da kalcij poboljšava simptome PMS-a poput boli, promjena raspoloženja i glavobolja. Studije su pokazale da su žene koje uzimaju dodatne količine kalcija putem prehrambenih suplemenata manje tjeskobne i razdražljive.

4. Magnezij
Tolentino kaže da se magnezij često naziva 'mineralom koji smiruje' pa ima smisla da dobro dođe tijekom razdoblja jakog PMS-a. Dokazano je da magnezij podržava vaš san te je izvrstan za sve koji imaju problema sa spavanjem kao simptomom PMS-a (ili sa snom općenito).

5. Probiotici i vlakna
Ako osjetite probavne smetnje ili probleme s normalnim pražnjenjem crijeva, razmislite o dodavanju probiotika ili vlakana u vašu rutinu, kaže potpredsjednica Mindbodygreena za znanstvena pitanja Ashley Jordan Ferira. Probiotici i vlakna doprinose održavanju zdrave ravnoteže crijevne mikroflore.

Kada posjetiti liječnika
Prije nego što prijeđete na dodatke prehrani, razmislite koliko su vaši simptomi PMS-a zaista ozbiljni i trebate li prvo posjetiti liječnika.

'Mislim da je vrlo važno da ljudi shvate da stvarno intenzivni ili iscrpljujući simptomi PMS-a nisu normalni te ako je vaša mjesečnica toliko loša da ne možete sudjelovati u svakodnevnim životnim aktivnostima; to je nešto o čemu trebate razgovarati s liječnikom,' kaže Tolentino.

Neke od situacija kada je bitno posjetiti liječnika su:

  • Obilno krvarenje koje traje dulje od sedam dana
  • Oštra bol koja nije uobičajena tijekom vašeg ciklusa
  • Groznica
  • Jake promjene raspoloženja
  • Ekstremni umor
  • Problemi sa snom (nesanica ili neuobičajeno velika potreba za snom)
  • Intenzivna tuga

Ovi snažni simptomi PMS-a mogu biti znak PMDD-a - također poznatog kao predmenstrualni disforični poremećaj - i možda će ga trebati liječiti drugim lijekovima ili promjenom načina života. Dok se suplementi mogu uključiti kako bi se ublažili simptomi PMS-a, oni su ipak samo jedan dio slagalice.

Izvor: mindbodygreen