Kad je riječ o nutrijentima posebno važnim za zdravlje, malo tko bi pomislio na – sumpor. No, doista se ima što reći o tom mineralu koji je dio kože, kose i noktiju te vezivnog tkiva i hrskavice, odnosno mišića i zglobova. Sumpor sudjeluje u mnogim tjelesnim procesima, uključujući metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti. Potiče cirkulaciju, probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, snažno djeluje protiv mikroba i suzbija upale, uravnotežuje krvni tlak, kolesterol i šećer.
Gdje se sve nalazi?
Sumpor se nalazi u mnogim prirodnim namirnicama. Ima ga u jajima, mesu, ribi, mlijeku... Dobri su izvori sumpora i šparoge, mahunarke (ponajprije grašak, grah, soja), orašasti plodovi i žitarice, a posebna su priča kupusnjače.
Povrće iz botaničke obitelji krstašica, odnosno kupusnjača – brokula, cvjetača, kelj, kupus, raštika, prokulica, hren, rotkvica, koraba, repa – sadrži obilje ljekovitih sumpornih spojeva od kojih je najistaknutiji sulforafan jer je znanstveno dokazano da sprečava kancerogene promjene u organizmu.
Što se povrće dulje kuha, gubi se više sumpora pa se preporučuje samo kratko zagrijavanje. Dovoljno je kupusnjače pirjati ili kuhati na pari samo pet minuta – tako se mogu zadržati i blagotvorni sumporni spojevi i fini okusi. Kuhaju li se kupusnjače dulje od pet minuta, počinju otpuštati sumporovodik koji je uzrok neugodnog mirisa i gubitka okusa.
Obilje sumpora nalazi se i u luku, češnjaku te drugim srodnim vrstama poput poriluka i vlasca. Najpoznatiji su njihovi sumporni spojevi alicin, aliin i ajeon, a osim što su ljekoviti, daju karakterističan ljuti okus i miris. I za lukove vrijedi pravilo da ih treba što manje zagrijavati kako bi se očuvao sumpor. Dobro je znati i to da se rezanjem lukova otpuštaju enzimi pomoću kojih se stvaraju sumporni spojevi. Što je luk ili češnjak sitnije narezan, nastaje više ljekovitih sumpornih tvari. Tom procesu možete dodatno pridonijeti ako narezani luk ili češnjak ostavite da odstoji najmanje pet minuta, a najbolje deset minuta prije konzumiranja, odnosno pripremanja jela.
Blagotvoran je kao dodatak prehrani, ali i u vanjskoj primjeni
Sumpor je dostupan i u obliku dodatka prehrani poznatog kao MSM (metil sulfonil metan). Riječ je o vrsti organskog sumpora koji je inače prisutan u organizmu, a preporučuje se za detoks, jačanje imuniteta i bolju pokretljivost te za zdraviju i ljepšu kožu, kosu i nokte.
Sumpor je blagotvoran i u vanjskoj primjeni, odnosno putem kože, počevši od kupanja i terapija u termalnoj sumpornoj vodi, tipičnoj za toplice u našem podneblju. Termalna mineralna voda bogata sumporom djeluje protuupalno, smanjuje bol, potiče cirkulaciju i metabolizam te ubrzava zacjeljivanje tkiva. Primjenjuje se kod raznih reumatskih, dišnih, ginekoloških i kožnih oboljenja te u oporavku od operacija i ozljeda.
Sumpor se često dodaje u preparate za problematičan ten i vlasište jer smiruje upale, usklađuje rad žlijezda lojnica i potiče regeneraciju kože. Pokazao se korisnim saveznikom u rješavanju problema s aknama, prhuti, seboroičnim dermatitisom i drugim stanjima kože koja zahtijevaju posebnu njegu.