Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 SAVJETA ZA POMOĆ BILJKAMA DA PREŽIVE VAŠ GODIŠNJI ODMOR: Osigurajte sve uvjete na vrijeme!

Svi smo se osjećali zbunjeno oko toga kako će naše biljke preživjeti vrijeme dok smo na godišnjem odmoru - i to baš onda kada cvijeće pršti životom, a vrijeme je postalo vruće i suho

 biljke Izvor: Shuterstock

Zahvaljujući konstantnom trudu, vaš vrt postao je prekrasan i privlačan prostor u kojem uživate. Sve izgleda zdravo i bujno, ali sada je na pomolu godišnji odmor i, dok ste uzbuđeni što idete, također ste pod stresom kako će to utjecati na vaše prekrasne biljke.

Zalijte sve što bolje možete prije odlaska, premjestite biljke u posudama u hladovinu i, ako ćete biti odsutni više od nekoliko dana, vrijeme je da zamolite nekog od susjeda za dodatnu pomoć.

Pročitajte stručne savjete o tome kako brinuti o biljkama čak i za vrijeme kada ste odsutni:

1. Voda, voda i voda
Održavanje zalijevanja biljaka tijekom odmora najveća je briga svih nas. Svi se slažu da je jako obilno zalijevanje sobnih i vanjskih biljaka neposredno prije odlaska neophodno.

Preporučuje se korištenje crijeva za natapanje i/ili navodnjavanje kapanjem. Da biste sačuvali vlagu, dodajte i nekoliko centimetara malča na vrh tla. Ako odlazite samo na nekoliko dana, vaš vrt bi trebao biti sasvim u redu dok se ne vratite.

Sobne biljke također dobro zalijte prije nego što odete i postavite lončanice na pladanj za vlagu (plitka posuda napunjena kamenčićima i vodom). Pazite da lončanice budu iznad razine vode; ovim načinom ne zalijevate ih izravno, već dopuštate da voda polako isparava i održava vlažnost zraka na razini koju većina sobnih biljaka preferira. Ako su duboko zalijevane, većina sobnih biljaka dobro se snalazi same do tjedan dana.

2. Sjena je vaš prijatelj
Iako vaše biljke u saksijama i visećim košarama općenito vole uživati u suncu, cijenit će malo hlada kada ih ne možete zalijevati nekoliko dana. Uvjeti u sjeni pomoći će da tlo duže ostane vlažno, što je vrlo korisno za biljke u posudama jer se posude suše mnogo brže od zemlje.

Sobne biljke također mogu imati koristi od sjenovitih uvjeta pa biste trebali zatvoriti rolete ili zavjese prije odlaska. Čak će i kućnim biljkama koje vole puno sunca biti dobro u sjeni dok vas nema i neće se tako brzo sušiti.

3. Iskoristite prednosti tehnologije
Tajmeri vam mogu zaista uštedjeti brigu dok ste na odmoru tako što će automatski pokretati i zaustavljati raspršivače, crijeva za kap po kap ili sustave za navodnjavanje prema rasporedu. Ako imate samo jedno područje koje treba zalijevati, možete postaviti tajmer prije nego što odete.

Ako imate veliko dvorište, možda ćete i dalje trebati osobu koja će povezati crijevo na različite dijelove dvorišta, ali vaš će pomagač sigurno biti sretniji nego da ste ga zamolili da svakodnevno ručno zalijeva sve biljke! Uputite osobu koja vam pomaže kako koristiti tajmer i kako zaustaviti vodu u slučaju da se pojave neke neobične situacije (curenja i poplave nisu zabavni, a pogotovo ako tada niste kod kuće).

 vrt Izvor: Unsplash

Izvor: Swansons Nursery

Izdvojeno za vas...

Najnovije