Čak i oni koji su do sada uspijevali svoj vrt ili balkon uljepšati s cvijećem bez puno problema, s hortenzijama je ipak malo kompliciranije. Svi znamo da svaka biljka ima različite zahtjeve pa dok neke rastu i bez puno vode, hortenzijama sušni uvjeti nikako ne odgovaraju. Većina hortenzija ima slične zahtjeve, a to uključuje bogatu podlogu od vlažne, dobro drenirane zemlje.

Koliko vode je potrebno ovim biljkama za rast?

hortenzije
Shutterstock 

Zalijevanje nedavno zasađenih hortenzija
Kao i svakom novozasađenom članu vašega vrta, nedavno zasađenoj ili razmnožavanoj hortenziji bit će potrebno malo više vode nego etabliranoj. Trik sa većinom novih biljaka je izbjeći da se zemlja osuši dok se korijenje ne razvije, što traje otprilike 2-3 tjedna.

Jedan od načina da se to postigne je upoznavanje s tlom -  ovisno od uvjeta u vašem vrtu i količini vjetra, kiše i sunca - tlo će se sušiti različitom brzinom. Budući da većina hortenzija voli polusjenu, možete im pomoći da se previše ne osuše tako što ćete ih posaditi na mjesto koje nema previše sunca i zaštićeno je od jakih vjetrova.

Određivanje količine vode za hortenzije
Da biste utvrdili koliko vode treba novoj hortenziji, počnite sa zalijevanjem dva-tri puta tjedno (manje u prolijeće i jesen, a više ljeti) i provjeravanjem tla između zalijevanja. Prstom napipajte tlo oko biljke i provjerite je li suho. Ako vaša hortenzija pokazuje znakove suše (poput opadanja listova), možda ćete morati povećati režim zalijevanja.

hortenzija
Pexels 

Zalijevajte svoje biljke ujutro ili rano uvečer da biste izbjegli brzo isparavanje na podnevnoj vrućini. Također, razmislite i o gnojenju hortenzija nekoliko puta svake sezone rasta i smanjenju na kraju sezone.

Hortenzije u teglama
Hortenzije u teglama ćete morati zalijevati češće od onih u zemlji. Budući da rastu u manjem prostoru, možete očekivati da će se zemlja u tegli osušiti brže nego na tlu. Da bi vaša hortenzija u tegli rasla i bila zdrava, pokušajte je zalijevati svaki drugi dan tijekom ljeta. Ako se zemlja između zalijevanja čini previše vlažnom (zapamtite - one vole vlažnu, a ne natopljenu zemlju), smanjite broj zalijevanja na svaki treći dan.

hortenzije
Shutterstock 

Da bi se osigurala dobra drenaža, obično se koriste posude ili lonci s rupama na dnu kako bi višak vode mogao otjecati. Također je važno odabrati supstrat koji je dobro dreniran i omogućuje slobodan protok vode i zraka. Na otvorenom, možete osigurati drenažu unaprijed pripremom tla kako biste spriječili zadržavanje viška vode oko korijena biljaka.

Izvor: Stil