Prema istraživanju tvrtke GAMA Healthcare, prvo treba obrisati čista područja, a zatim prljava. Ako radite suprotno i prvo se bavite prljavim elementima, raširit ćete klice i bakterije po cijeloj kuhinji.

Osim toga, važan je i način brisanja radnih površina. Umjesto brisanja s jedne na drugu stranu, najbolje je brisati pokretima u obliku slova S. Dr. Guy Braverman i dr. AllenHanouka iz GAMA Healthcarea objašnjavaju da ova metoda zaustavlja kontaminaciju područja koja ste već očistili.

"Nasumično čišćenje površina, počevši od sredine ili dna i brisanjem prema gore ili dolje pogodno je za širenje mikroba. Čišćenje od vrha prema dolje je najučinkovitija metoda brisanja, ali trenutno samo 60 posto ljudi koristi tu metodu", tvrde liječnici te dodaju da kuhinjski pribor nikada ne biste trebali vraćati na površine prije nego što se sasvim osuše nakon čišćenja.

To je zato što se na mnogim sredstavima za čišćenje naznačeno da mogu ubiti bakterije tek nakon oko 30 sekundi, što znači da trebate ostaviti sredstva za čišćenje na mjestu dok ne prođe dovoljno vremena za djelovanje.

Još jedan savjet koji su liječnici otkrili bio je da svakako zamijenite krpu koju koristite kad god promijenite površinu. Što se više krpa za čišćenje koristi, to postaje manje učinkovita i oba liječnika predlažu da se pridržavate pravila - jedna krpa po površini.

Izvor: skuhaj.hr