Tijekom ciklusa žena oslobađa staru energiju

Imamo sreću što živimo u području naše prelijepe plavo-zelene zemaljske kugle gdje možemo osjetiti sva četiri godišnja doba. I kao što je Zemlja pod utjecajem Mjeseca, tako i žene jednom mjesečno prolaze kroz svoj ciklus. Za mnoge su to bolni i iritantni dani, ali ako ih počnemo pratiti, kroz uzorke ponašanja, i sagledamo svoje tijelo na kvantno-hormonski način, moći ćemo razumjeti zašto se osjećamo onako kako se osjećamo u tjednima prije, tijekom i poslije menstruacije te prihvatiti i uživati u iskustvu.

Tijekom samog ciklusa žena oslobađa staru energiju i dopušta sebi da se „reinkarnira“ za sljedeći mjesec. Naši su preci razumjeli ovaj sveti tjedan i ženama je bilo dopušteno da budu same kako bi se povezale sa svojim tijelom jer su „božice plodnosti“ i obilja.

Duboka povezanost s mjesečevim fazama

Mjesečeve faze i faze našeg tijela duboko su povezane. Priroda ovih faza reflektira konstantne promjene kroz koje žene prolaze. Svijest o menstruacijskom ciklusu i ovim promjenama dopušta nam da se bolje opustimo uz ritmove prirode. Kad shvatimo koliki stres stvaramo dok pokušavamo kontrolirati ili ignorirati prirodni ciklus, lakše ćemo se prepustiti i uživati. Svaka faza sa sobom donosi svoju moć i draž. Učenjem o fazama i integracijom njihovih darova u svakodnevicu ostvarit ćemo svoj puni potencijal i sposobnosti. Tijekom ciklusa tijelo prolazi kroz hormonske promjene koje utječu na raspoloženje, apetit i spavanje.

Igra tri hormona

U prvom tjednu ciklusa hormoni estrogen i progesteron na najnižoj su razini, u drugom tjednu, pak, počinju rasti razine estrogena i testosterona. Treći tjedan, tijekom ovulacije, uzrokuje blagi pad razine estrogena i testosterona te porast progesterona. U četvrtom tjednu ponovo pada razina ovih triju hormona i ulazimo u pripremnu fazu za novi početak ciklusa.

Estrogen i progesteron su spolni hormoni, zaslužni za osjećaj ljepote, ugode i osjećaja da nam je dobro u vlastitoj koži. Održavaju naše grudi čvrstima, a kožu čistom te uravnotežuju raspoloženje.

Kortizol, hormon stresa, također je važan za održavanje energije i tjera nas da odrađujemo stvari koje moraju biti napravljene. Ako smo pod stresom dulje vrijeme, naše ga tijelo počinje proizvoditi više nego što treba. Pod stresom se organizam počinje ponašati kao da mu prijeti opasnost.

Da bi nas tijelo sačuvalo od „prijetnje“, počinje progesteron pretvarati u kortizol jer je želja za opstankom jača od potrebe za ljepotom. Naše tijelo zaključuje da je bolje biti živ i neraspoložen nego životno ugrožen i s lijepom, čistom kožom. Endokrini sustav je inteligentan, ali i nepravedan - može pretvoriti progesteron u kortizol, ali ne i obrnuto.

Četiri faze ženskog ciklusa kao četiri godišnja doba

Žena tijekom ciklusa prolazi kroz četiri faze ili kroz četiri godišnja doba. Svaka faza traje od sedam do deset dana. Prvi tjedan je vrijeme za refleksiju, to vrijeme simbolično opisujemo kao zimu. Drugi tjedan je dinamičan kao proljeće, treća faza je faza ovulacije i izražavanja – ljeto, a četvrta je kreativnost, tj. jesen.

žena
Pexels 

Prva faza

REFLEKSIVNOST / ZIMA
(1. – 6. dana)

U ovoj je fazi bitno okrenuti se samoj sebi i intuiciji jer „pozvane“ smo da se otvorimo mudrostima svoje duše. Naša duhovna svrha u ovom periodu je glasna i pozvat će nas na pravi put. Otvoren je put informacijama o tome kako pronaći mir i harmoniju za bolje uravnotežen život. Ovo je, također, vrijeme kad otpuštamo staru energiju, one stvari i vjerovanja koja nam više ne služe. Čistimo se i fizički i metaforički.

Dopustite sebi da budete destruktivna, a samim time i kreativna sila. Iskoristite priliku i odvojite se od starih šablona kako biste napravili mjesta za nove. Nastat će praznina, a to vrijeme možete iskoristiti da zasijete nove ideje, otvorite dušu, maternicu i srce te osluhnete svoje snove.

Zima je vrijeme za refleksiju i metaforičko umiranje. U fazi kad krvarite, vaša energija i hormoni su na najnižoj razini i osjećate potrebu za odmorom - hibernacijom i relaksacijom. Tijekom ove faze može vas iritirati kad vas netko traži da nešto učinite. Zima nije vrijeme kada dajemo drugima, nego sebi, stoga u ovom periodu valja naučiti njegovati i voljeti sebe. Uživajte u kupkama, večerama provedenima s partnerom kod kuće, čitajte u krevetu, pišite, provodite vrijeme u prirodi...

Dopustite sebi samoću, istražujte, budite kreativni, raz­gledajte, odmarajte, pustite, prihvatite novitete, njegujte sebe, osluhnite intuiciju. Ovo je početak menstruacijskog ciklusa. Počeli ste krvariti. Energija je okrenuta prema unutra. Spolni su hormoni na najnižoj razini.

Druga faza

DINAMIČNOST / PROLJEĆE
(7. - 13. dana)

Plodni ste, seksepilni i puni samopouzdanja, kompletni i sposobni. Spremni ste izaći u svijet, dinamični ste i to privlači pažnju drugih. Komunikaciju, druženja i društvena događanja doživljavate s lakoćom i uživanjem. Budite spremni napraviti prvi korak, i figurativno i doslovce. Pozovite prijatelje, prvi stupite u kontakt, jer tijekom ove faze bit ćete prihvaćeni.

Simboli ove faze su proljeće, renesansa, ponovno rođenje, novi početak, čistoća... Kako žena ulazi u drugu fazu, sve je spremnija za nove izazove i nove projekte, sretna je i puna energije. Počinje planirati i organizirati svoj mjesec. Proljeće označava ponovni izlazak u svijet nakon faze hibernacije. U ovoj fazi raste hormon estradiol (iz skupine estrogena) i zato ćete osjećati više energije.

Ovo je savršeno vrijeme da energiju fokusirate na nove projekte, istraživanja, učenja i obavljanje fizičkih poslova. Ovo je najbolje vrijeme za pokret i nove izazove.
Koncentrirajte se, istražujte, povezujte se, budite društveni jer energija je sada usmjerena prema van. U ovom ste periodu dinamični i samostalni, u fazi ekspanzije. Ovu energiju treba iskoristiti za vježbanje i treninge.

Tijekom ove faze osjetit ćete motivaciju da završavate i radite stvari koje treba odraditi i primijetit ćete kako imate više strpljenja za timski rad jer uživate u društvu. Razina estrogena i testosterona se podiže, čineći vas fizički spremnima za sve što univerzum sprema za vas.

žena
Pexels 

Treća faza

IZRAŽAJNOST / LJETO
(ovulacija, 14. - 20. dana)

Plodni ste, spremni, otvoreni, prihvaćate i dajete. Tijekom ove faze imate dovoljno energije za brigu o sebi, njegovanje vlastitih ideja i razvoj kreativnost. Također, osjećate da možete potražiti pomoć od osoba kojima vjerujete. Svatko komu se obratite može osjetiti vašu pozitivnu energiju i s lakoćom je prihvatiti.

Kad je riječ o energiji, tijekom ovulacije možete primijetiti neku vrstu magnetizma. Ljudi vas primjećuju i priželjkuju. Ovo je dobra prilika da pitate ono što želite. Teže ćete čuti „ne“ jer privlačite ljude i prilike. Budite svjesni toga da biste mogli prihvatiti sve ono što privlačite. Vaši hormoni traže partnera i ta ga energija može i privući. Opustite se i vjerujte svojoj dinamičnosti. Zavrijedili ste ljepotu stvari koje vam dolaze jer je ova faza na vašoj strani.

Ljeto je u znaku naše želje da provodimo više vremena vani, u druženju. Osjećamo se društvenijima, stoga je ovo odličan period za organizaciju druženja s prijateljima i obitelji, za fokusiranje na veze, društvo i pomaganje drugima. Simboli ove faze su: magnetizam, timski rad, komunikativnost, empatija, dinamičnost, plodnost, kreativnost, izražajnost, atraktivnost i energičnost.

Budite svjesni da se nakon ovulacije energija mijenja. Razina testosterona i estrogena počinje opadati, a razina progesterona se diže. Ova promjena razine hormona prijat će vašem raspoloženju i intuiciji.

Četvrta faza

KREATIVNOST / JESEN
(21. - 28. dana)

Tijekom ovih nekoliko dana energija se mijenja i ponovo se počinje usmjeravati prema unutra. Ova vam faza dopušta da sagledate sve faze kroz koje ste prošli i osvijestite kakav je bio vaš utjecaj na svijet oko vas.

Kako budete ulazili u refleksivnu fazu, postajat ćete osjetljiviji na prostor oko sebe. Možete osjetiti i želju za povlačenjem i samoćom da biste proradili svoja iskustva. Dopustite sebi to vrijeme i bit ćete nagrađeni uvidima i razumijevanjem.

Preporučljivo je u ovoj fazi ništa ne obećavati. Možete osjetiti čak i odbojnost prema onome što zahtijeva vašu energiju. Sad vam treba prostora, kreirajte ga. Vaša intuicija postaje glasnija, stoga pronađite odgovarajuće vrijeme i mjesto kako biste bolje čuli njeno šaputanje. Koristite ovo vrijeme za kreativnost i sanjarenje.

Vježbajte vizualizaciju, iskristalizirajte svoje želje, meditirajte. Iskoristite ovu divnu fazu za pisanje poezije, crtanje i isticanje sebe. Dopustite to sebi i pripremite se za osjećaje ispunjenosti i zadovoljstva. Ako imate mogućnosti, odgodite sastanke, ugovore i dogovore kako biste imali više vremena koje ćete posvetiti sebi.

U vremenu u kojem živimo vrlo je lako ignorirati potrebe tijela: ono nam nešto pokušava reći, a mi govorimo još glasnije. Tako počinjemo osjećati zamor i iznimno smo iritirani - samim sobom, ljudima i stvarima oko sebe.

Moramo osvijestiti i priznati ovaj unutarnji ciklus i tako poći putom ljubavi prema sebi. Kad žena sluša svoje tijelo u jesenjoj fazi, osjetit će inspiraciju, odlučnost i želju da slijedi svoje kreativne ideje. Simboli ove faze su: snovi, transformacija, intuicija, inspiracija, rješavanje problema, kreativnost, moć i meditacija.

Vaše tijelo je na putu k prvoj fazi, energija i fokus ponovo se okreću prema unutra. Razina svih spolnih hormona ponovo opada i sada ste najosjetljiviji. Ovo je vaše vrijeme. Budite nježni i blagi prema sebi.