1. Zeleno lisnato povrće poput salate, matovilca, špinata i kupusa sadrži visok udio vode te je bogato najraznovrsnijim mineralima, počevši od magnezija, kalija i kalcija koji su ključni za pravilnu raspodjelu tekućine u tijelu. Sadrži i vitamine B skupine koji uravnotežuju rad živčanog sustava i metabolizam, a time potpomažu i detoksikaciju.

2. Među najboljim izvorima kalija je samoniklo povrće – kopriva, maslačak, šparoga i cikorija (vodopija). Ove biljke obiluju kalcijem i magnezijem te željezom i vitaminom C, važnim za dobru krvnu sliku i opskrbljenost tijela kisikom, kao i flavonoidima koji snažno potiču rad jetre, žuči i organa mokraćnog sustava, pa se stoga preporučuju za veliko čišćenje organizma.

3. Prvorazredan prirodni diuretik je korjenasto povrće poput rotkve, peršina, mrkve i celera koji imaju višestruk učinak jer razgrađuju i suvišne masnoće – zahvaljujući jedinstvenim kombinacijama vitamina, minerala, eteričnih ulja i flavonoida.

4. Štetne tvari odlično eliminira i hrskavo povrće koje postaje sve popularnije u suvremenoj kuhinji – koromač i rabarbara. Koromač je moćan energizirajući spoj kalija, mangana i vitamina C, a rabarbara se bori protiv toksina zahvaljujući brojnim mineralima, vitaminom B i blagotvornim kiselinama koje sadrži.

5. Pomoć protiv zadržavanja tekućine u tijelu skriva se u povrću ljutog okusa. Hren je bogat glukozinatima, a češnjak alicinom – ljekovitim sumpornim spojevima koji poboljšavaju funkciju mokraćnog i probavnog sustava te su poznati kao eliminatori štetnih tvari.

6. Među najsočnijim diureticima je osvježavajuće „bundevasto“ povrće poput krastavca, lubenice, dinje, tikvice. U ovim plodovima ima mnogo vode i minerala – među njima je silicij koji na sebe veže toksine te ih izvlači iz organizma.

7. Poznato je da bobičasto voće (jagoda, malina, ribiz, borovnica, brusnica) i koštunjičavo voće, poput trešanja i višanja, potiče mokrenje. Uz vitamine i minerale, značajnu ulogu ima antocijanin (crveni pigment koji voću daje boju, a ujedno je snažan antioksidans) te organske kiseline i vlakna.

8. Velika količina kalija nalazi se u egzotičnim plodovima što su se udomaćili i kod nas – banani i ananasu, koji u svježem obliku sadrži i bromelain – enzim koji u organizmu pospješuje razgradnju nutrijenata, a time i detoksikaciju.