U razdoblju peludnih alergija koje traje većinu godine, od proljeća do jeseni, obično se nude samo dva savjeta: izbjegavanje alergena i uzimanje lijekova. Izbjegavanje alergena drveća, trava i korova najčešće nije moguće jer peludna zrnca nošena vjetrom mogu prijeći stotine kilometara, dok lijekovi donose samo privremeno olakšanje. No, postoji i treće rješenje – ono prirodno.

Fitoterapeutkinja Žaklina Matijević Hohnjec kaže da je za uspješno smanjenje alergijskih reakcija potrebno djelovati holistički - na više područja i prije nego se simptomi pojave. Predlaže nekoliko biljnih pripravaka koji će, s vremenom, uspješno otkloniti neugodne simptome alergija.

Tinktura za čišćenje jetre i žuči

Idealno bi bilo organizam pripremiti za sezonu alergija tako da bar dva do tri puta godišnje čistite jetru i žuč. Ti su organi bitni jer čiste krv i jačaju imunitet. Detoksikacijsku tinkturu za čišćenje jetre i žuči možete sami pripremiti od 30 g suhog korijena maslačka, 10 g lista koprive i 10 g stolisnika. Biljke stavite u staklenku i prelijte ih sa 250 g domaće rakije lozovače ili votke. Držite poklopljeno 21 dan pa procijedite. Tinkturu spremite u bočicu i pijte tri puta na dan po 20 kapi razrijeđenih u 1 dcl vode.

Detoksikacijski čajevi

Uz tinkturu mogu se piti čajevi, poput mješavine lista koprive, šipka, nevena, kamilice, trputca i ružmarina u jednakim omjerima. Čaj se pije tijekom dana kako bi se osnažio imunitet i smanjile alergijske reakcije.

Ulje crnog kima

Poželjno je konzumiranje kvalitetnog ulja crnog kima jer je imunomodulator i stimulira rast limfocita T i B, glavnih stanica imuniteta. Poželjno ga je uzimati dva mjeseca prije sezone alergija, kao prevenciju, tri puta na dan po 20 kapi uz obrok, a kod akutnih stanja i po 30 kapi, tri puta na dan.

Bobičasto voće

U prehranu uvrstite više voća posebno bobičastog, a smanjite konzumiranje crvenog mesa, šećera i mliječnih proizvoda.

Ulje protiv kihanja

U sezoni alergija, više se puta umivajte i tuširajte da isperete alergene, a kod problema s kihanjem možete prije izlaska van rub nosnice namazati nevenovim uljem ili shea maslacem koji će na sebi zadržati određenu količinu peludi.

Kapi za začepljen nos

Ako vam se nos začepi ili upali sluznica možete sami napraviti kapi za nos. Dvije žličice korijena bijelog sljeza stavite u 200 ml hladne vode i ostavite poklopljeno preko noći. Procijedite i koristite kao i kupovne kapi za nos.

Još neki prirodni sastojci

Ako sve navedeno ne bude dovoljna pomoć za ublažavanje simptoma, možete potražiti proizvode koji u sebi sadrže list crnog ribiza ili/i uskolisni trputac. Uz navedene biljke možete posegnuti i za biljnim kapima astragalusa, biljke koja ima antivirusno, antibakterijsko, antioksidativno i antialergijsko djelovanje te je pogodna kod ljudi s autoimunim bolestima.