Kvercetin

Kvercetin je spoj važan za dobrobit zdravlja koji se nalazi u voću i povrću. Znanstvenici vjeruju da ima brojne blagotvorne učinke na tijelo, a pomaže i u čišćenje odumrlih stanica, piše artofhealthyliving. Istraživanja također pokazuju da je kvercetin snažan antihistaminik koji blagotvorno djeluje na upalu dišnih putova, a postoje i neki dokazi da se može boriti protiv alergijskog rinitisa.

Konzumacijom puno voća i povrća možete na prirodan način unijeti razumnu količinu kvercetina u organizam. U visokim koncentracijama nalazi se u sljedećim  namirnicama:

  • Crni čaj
  • Brokula
  • Jabuke
  • Crveni luk
  • Paprika
  • Bobičasto voće
  • Grožđe
  • Zeleni čaj

Ako kvercetin uzimate kao dodatak prehrani trebali biste ga unijeti sa nekom od masnoća, poput žličice bademovog maslaca. Na taj će se način najbolje apsorbirati u organizam.

Probiotici

Probiotici su dodaci ili hrana koja sadrži kulture živih bakterija, stvoreni za podršku zdravlju crijeva. Najčešće se od svih probiotika konzumira jogurt. Osim njega na tržištu postoji mnogo druge fermentirane hrane pogodne za zdravlje crijeva, kao što su kimchi, kefir i kiseli kupus. Već i u malim količinama ova hrana osigurava milijarde zdravih bakterija u crijevima, koje će pomoći uspostavljanju ravnoteže u organizmu.

Probiotici pomažu i jačanju imunološkog sustava što se odnosi i na alergije. To može promijeniti način na koji reagirate na čestice u zraku, poput peludi. Kod mnogih ljudi smanjuje se ozbiljnost alergije nakon konzumacije ove hrane.

Bromelain

Bromelain je enzim koji se nalazi u soku od ananasa. Istraživanja pokazuju da bi mogao umanjiti alergijsku osjetljivost zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima.

Ako imate probavne smetnje ili povećani puls budite oprezni jer bromelain može povećati simptome tih smetnji. Pokušajte ga izbjeći i ako prolazite kroz promjene u menstrualnom ciklusu.

Hrana s visokim udjelom vitamina C

Na kraju, možda biste trebali razmisliti o povećanju unosa prirodnog vitamina C. Postoje dokazi da konzumiranje voća i povrća s visokim udjelom vitamina C smanjuje simptome alergije, a može vam čak pomoći da ih uopće ne osjetite.

Hrana s visokim udjelom vitamina C uključuje papriku, kivi, brokulu, jagode i agrume. Unošenje oko dva grama vitamina C dnevno djeluje poput prirodnog antihistaminika.