Lijekovi ne liječe uzrok, nego samo olakšavaju simptome

U razdoblju peludnih alergija koje traje većinu godine, od proljeća do jeseni, tijekom tri godišnja doba, obično se nude samo dva savjeta: izbjegavanje alergena i uzimanje lijekova. Izbjegavanje alergena drveća, trava i korova najčešće nije moguće u potpunosti jer peludna su zrnca bezbrojna i nošena vjetrom mogu prijeći stotine kilometara. Lijekovi donose samo privremeno olakšanje jer ne liječe uzrok, nego samo ublažavaju alergijske simptome: curenje ili začepljenost nosa, svrbež u nosu i grlu, kihanje, kašalj, otežano disanje te suzenje, crvenilo, svrbež, otečenost i upalu očiju.

Antihistaminici ublažavaju alergijsku reakciju, dekongestivi smanjuju oteklinu nosne sluznice, bronhodilatatori olakšavaju disanje, kortikosteroidi i antileukotrijeni djeluju protuupalno. Može li se nekako zaobići sva ta kemija iz tableta, kapi i sprejeva? Drugačije rješenje nudi i sama konvencionalna medicina u obliku specifične imunoterapije ili hiposenzibilizacije.

Hiposenzibilizacija

„Hiposenzibilizacija je metoda kojom se imunosni sustav može na dulje vrijeme povesti u pravom smjeru, tako da se smanji alergijska reakcija, odnosno simptomi, a time i potreba za antialergijskim preparatima. Ovom terapijom moguće je zaustaviti ili barem odgoditi pojavu alergijske astme, što je vrlo važno jer se procjenjuje da u Hrvatskoj 7 - 10 posto stanovništva ima alergijski rinitis, a da gotovo polovina njih boluje i od alergijske astme, koja često nije na vrijeme prepoznata“, kaže dr. Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti, iz zagrebačke Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

„Hiposenzibilizacija se može provoditi na dva načina – vrlo mala koncentracija alergena ubrizga se potkožno ili se uzima pod jezik u obliku kapi“, objašnjava dr. Rožman. Doza se postupno povećava, ovisno o tome koliko osoba može izdržati bez alergijske reakcije. Tako se s vremenom imunosni sustav navikava na alergene razvijajući veću podnošljivost na njih. Alergijski simptomi dugotrajno se mogu znatno ublažiti ili čak posve nestati.

Dr. Ruediger Dahlke: Što nam poručuju alergije i autoimune bolesti

Ne na svoju ruku uzimati protualergijske preparate

Hiposenzibilizacija traje otprilike tri godine, tijekom kojih se prekida 2 - 3 tjedna prije početka sezone peludi na koju je osoba preosjetljiva te se nastavlja nakon završetka peludne sezone. Ova vrsta terapije učinkovita je u osoba alergičnih na jedan ili najviše dva alergena. Hiposenzibilizacija se može provoditi i u osoba preosjetljivih na cjelogodišnje alergene poput grinja iz kućne prašine te u liječenju preosjetljivosti na ubode insekata.

Liječnik procjenjuje mogućnost i potrebu za hiposenzibilizacijom na temelju tzv. prick-testa, kojim se vrlo mala količina alergena ubodom igle unosi pod kožu te krvnim pretragama za određivanje količine imunoglobulina IgE i drugih pokazatelja alergije.

Tijekom specifične imunoterapije ili hiposenzibilizacije pacijentovo stanje strogo se kontrolira kako ne bi došlo do jakih alergijskih reakcija od kojih je najopasniji anafilaktički šok jer uzrokuje brzo širenje crvenila i svrbeža, naticanje usta i jezika te otežano disanje i gušenje.

„Imate li simptome slične alergijskima, a ne znate je li riječ o alergiji ili na što ste alergični, svakako potražite liječnički savjet, a nemojte na svoju ruku uzimati protualergijske preparate koji se u ljekarnama mogu dobiti bez recepta“, upozorava dr. Rožman.

Pomoć iz košnice

Uzimate li prirodne pripravke za alergije, također ne prepuštajte ništa slučaju, savjet je dr. sc. Gordane Hegić i dr. Zrinke Franić iz Hrvatskoga apiterapijskog društva.
„Česte su dvojbe o tome smiju li osobe alergične na pelud uzimati pčelinje proizvode te može li apiterapija potpomoći ublažavanje peludnih alergija. Može, ali najbolje uz nadzor obiteljskog liječnika ili alergologa. Naime, alergijska reakcija na određenu vrstu peludi može se smanjiti konzumacijom meda i meda u saću iz područja u kojemu osoba živi.

Treba odabrati med provjerene kvalitete, od lokalnih pčelara u krugu od 50 kilometara od mjesta stanovanja, jer samo takav med sadrži sve alergene zbog kojih osoba može imati tegobe. Također je važno da med potječe iz onoga godišnjeg doba u kojemu se javlja alergija. Primjerice, ako je to jesen, od pouzdanog lokalnog pčelara treba nabaviti med dobiven iz tog razdoblja. Još je sigurnije ako je provedena laboratorijska analiza koja pokazuje da med sadrži pelud koja uzrokuje alergijsku reakciju osobe.

Buteyko disanjem protiv alergija

Žvakanje saća za alergijski rinitis

Ako se organizam uzimanjem takvog meda tijekom cijele godine izlaže malim količinama peludi na koju je osoba preosjetljiva, s vremenom se može smanjiti burna alergijska reakcija u razdoblju kada su peludni alergeni prisutni u zraku u većoj količini. Takav način smanjenja alergijske reakcije vrlo je sličan djelovanju cjepiva protiv nekih zaraznih bolesti“, objašnjava dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskoga apiterapijskog društva i vlasnica obrta za pčelarstvo i apiterapiju Biorad.

„U tretmanu alergijskog rinitisa najbolje rezultate daje žvakanje mednog saća. Idealno bi bilo da se započne najmanje mjesec dana prije očekivane alergije tako da se saće svakodnevno žvače barem 10 - 15 minuta, a potom se ostatak ispljune. Kako saće, osim pčelinjeg voska, sadrži tragove peludnih zrnaca i propolisa, riječ je zapravo o prirodnoj hiposenzibilizaciji.

Propolis i matična mliječ

Ako niste u mogućnosti nabaviti saće od lokalnog pčelara, pomoći će i svakodnevna konzumacija žličice odgovarajućeg meda, najmanje mjesec dana prije očekivanog početka alergijskih simptoma. Pritom je najbolje konzumirati med otopljen u biljnom čaju koji treba biti mlak jer na visokim temperaturama med gubi svoja dragocjena svojstva“, kaže dr. Zrinka Franić.

Apiterapeutkinje kažu da se, ovisno o individualnim potrebama, uzimanje pčelinjih proizvoda može kombinirati na različite načine. Korisne su medne inhalacije pomoću posebnih parnih ili ultrazvučnih inhalatora. Također, uz med se može koristiti i propolis, kao i matična mliječ, i to ona čista, nabavljena izravno od pčelara. Za najbolji učinak, matičnu mliječ u apiterapiji treba uzimati zasebno, a ne u mješavinama. Matična mliječ može biti od velike pomoći zato što u organizmu vrlo učinkovito smanjuje razinu IgE antitijela koja potiču alergijsku reakciju.

Homeopatija

Kao neškodljiv način prevencije, odnosno smanjenja alergijskih tegoba, preporučuje se i homeopatija koja se, baš kao i apiterapija, može primjenjivati uz druge lijekove.
„Homeopatski pripravci sadrže isključivo prirodne sastojke koji jačaju obrambeni sustav organizma, vraćajući ga u ravnotežu. Najbolje je javiti se diplomiranom homeopatu najmanje mjesec dana prije početka sezone peludi na koju ste preosjetljivi, no postoje i ‘akutni’ preparati koji za početak mogu pomoći, a u nekim slučajevima i trajno izliječiti alergiju“, kaže dr. Ivan Šimetin, predsjednik Hrvatske udruge homeopata, ističući da se način djelovanja homeopatije na alergijski rinitis, odnosno načelo sličnosti, najbolje očituje u primjeni crvenoga luka.

Homeopatija - kuglice spasa

„Crveni luk ili Allium cepa jedan je od najčešćih homeopatskih lijekova za respiratorne alergije. Budući da luk potiče suzenje očiju i curenje nosa, taj je pripravak vrlo učinkovit u liječenju upravo takvih alergijskih simptoma. Allium cepa prikladan je kad su oči crvene i obilno suze; ako je nos začepljen, s naglašenim kihanjem – osobito ujutro i nakon ulaska u toplu prostoriju; iscjedak iz nosa je rijedak, vodenast i nadražuje nosne otvore i gornju usnu.

U slučaju kad su alergijski simptomi izraženiji na očima nego na nosu, preporučuje se homeopatski pripravak Euphrasia od biljke istog latinskog naziva, koja je poznata kao vidac ili očanica. Euphrasia pomaže kad oči obilno suze i peku. Primjenjuje se kod sljedećih simptoma: vjeđe su otečene s osjećajem žarenja, suze su tople i nadražujuće, a može se pojaviti i ljepljiva sluz, oči su osjetljive na svjetlo, vjetar i toplinu“, navodi dr. Šimetin.

Individualni pristup i cjelovito liječenje

U tretiranju alergija na pelud pomaže i homeopatski pripravak Sabadilla, koji se osobito preporučuje kad su među alergijskim simptomima najizraženiji kihanje, svrbež i škakljanje u nosu, osjećaj grebanja i knedle u grlu, suhoća usta i svrbež nepca.
Protiv izmjenjivanja različitih alergijskih simptoma u nosu, očima i ustima, uključujući gubitak osjeta okusa i mirisa, koristi se pripravak Pulsatilla, dok naziv pripravka Ambrosia jasno govori da pomaže u liječenju alergije uzrokovane peludi biljke ambrozije.

„Iako su sva ova stanja svedena pod jedan zajednički nazivnik – alergijski rinitis, homeopatija nudi cijeli spektar preparata. U tome i jest ljepota homeopatije jer se svakom pacijentu pristupa individualno i cjelovito. Zbog složenosti poremećaja, alergiju često treba liječiti dulje vrijeme, od dvije do četiri sezone, ali se ipak u većine pacijenata problem može riješiti. Naravno, o prehrani, načinu života i okolišnim čimbenicima ovisi hoće li se bolest nakon nekog vremena vratiti ili ne“, kaže dr. Šimetin.

PageBreak

žena ljeto priroda
Shutterstock žena ljeto priroda
Zdrava crijeva

Svi stručnjaci s kojima smo razgovarali ističu da je onečišćenost, i okoliša i samog organizma, najvjerojatnije ključni faktor sve veće učestalosti alergija. Poznato je da na alergije znatno utječe nasljedna sklonost jer se rizik povećava za otprilike 50 posto ako jedan roditelj boluje od alergije te za više od 80 posto ako su oba roditelja alergičari. No čini se da je presudan suvremeni način života koji oslabljuje obrambene sposobnosti organizma.

„Sve je više dokaza da se alergija može spriječiti ili se već postojeća alergija može znatno smanjiti i tako izbjeći potreba za lijekovima ako se sustavno ojačava imunitet. Alergija je preosjetljivost imunosnog sustava na uobičajeno neškodljive tvari kao što je, primjerice, pelud. Pri kontaktu s alergenom organizam reagira obrambeno kao da je posrijedi infekcija, stvarajući specifična protutijela iz skupine imunoglobulina E (IgE), a posljedica toga je oslobađanje histamina koji uzrokuje simptome alergijske reakcije. Dakle, u podlozi alergije je upala. Za obranu od upala ključna su crijeva kao najveći imunosni organ“, ističe Malči Rogoznica, magistra farmacije, vlasnica zagrebačke specijalizirane prodavaonice lijekova i medicinskih proizvoda Malči Viola.

Stijenke zdravih crijeva ne propuštaju štetne tvari

„U crijevima žive dobre bakterije koje nas štite od bolesti. Stijenke zdravih crijeva ne propuštaju štetne tvari. No, sve više ljudi ima takozvani sindrom propusnih crijeva koji nastaje zbog velike onečišćenosti organizma industrijski prerađenom hranom, teškim metalima i drugim toksinima.

Ako su crijeva preopterećena, otpadne se tvari krvožilnim sustavom dalje prenose na jetra, najveći čistač toksina u organizmu, i na sve ostale organe. Stoga se tijelo mora očistiti od toksina kako bi se vratilo u ravnotežu“, objašnjava Malči Rogoznica, ističući da pritom treba uzimati što više biljne hrane, a osobito zelenog povrća i bobičastog voća te „ispirati“ organizam čistom vodom. Općenito se prehrana treba temeljiti na prirodnim namirnicama, a one rafinirane treba izbjegavati koliko god je moguće.

Kad postoje problemi s alergijama, magistra Rogoznica ne preporučuje ni konzumaciju mlijeka jer ono povećava kiselost organizma. To pogoduje nastanku bolesti uvelike zbog toga što zbog suvremene proizvodnje mlijeka gotovo ne možemo izbjeći kemijske sastojke koje su životinje dobile putem hrane te antibiotike i hormone kojima su bile tretirane.

Prehrana i dodaci za jačanje imuniteta

„Eventualno se“, kaže magistra, „može uzimati kefir koji ste sami napravili od mlijeka provjereno prirodnog podrijetla, i to za preventivno jačanje organizma, ali ne u vrijeme alergije. Zbog sličnih razloga trebalo bi u prehrani izbjegavati žitarice. Sve više istraživanja pokazuje da gluten sam po sebi nije problem, jer ljudi od davnina jedu žitarice koje sadrže gluten, nego je problematična sve veća količina pesticida u žitaricama. Upravo to pridonosi razvoju sindroma propusnih crijeva.“

Među dodacima prehrani koji mogu podržati dobre bakterije i osnažiti crijeva magistra Rogoznica preporučuje probiotike s ciljanim dodacima za alergijska stanja, poput kvercetina.

„Kvercetin je prirodni biljni pigment iz skupine bioflavonoida, iz crvenoga luka, koji zaustavlja oslobađanje histamina i tako smanjuje upalnu alergijsku reakciju. Dobra je pomoć protiv alergija i ekstrakt crnoga ribiza te kalcij i vitamin C. U organizmu je najbolje iskoristiv novi oblik vitamina C, dobiven liposomalnom tehnologijom.

U jačanju imuniteta poželjni su vitamini D i E, a vitamini B12 i B3 mogu smanjiti simptome alergijskog rinitisa poput začepljenosti nosa“, kaže magistra Rogoznica. Napominje da i ulje crnoga kima, koje se često preporučuje protiv alergija, može biti vrlo korisno, ali samo osobama koje ga mogu probaviti, a onima koji imaju poteškoća s radom žuči i preradom masti ulje crnoga kima može biti preteško za probavu.

Aktivni ugljen, zelena glina, silicijev gel

„Rasterećenju crijeva, da bi se smanjila alergijska reakcija, mogu pomoći i pročišćujući farmaceutski pripravci na bazi aktivnoga ugljena, zelene gline ili silicijeva gela, koji se inače koriste za detoksikaciju. Za pročišćenje dišnih putova korisne su inhalacije običnom fiziološkom otopinom.

Pomažu i takozvani rogovi za ispiranje nosa, kao i preparati na bazi ektoina, prirodne tvari koja na sluznicama očiju i nosa stvara zaštitni film, pa onemogućuje prolazak peludi“, navodi Rogoznica, naglašavajući da je, bez obzira na dostupnost različitih preparata, pri svakom tretiranju alergijskih simptoma bitan holistički pristup u suradnji sa stručnjacima. Alergija se, kako kaže magistra, može shvatiti i kao poruka da neke stvari „dubinski“ treba promijeniti.

Biorezonancija

Holistički pristup u liječenju alergija primjenjuje i dr. Jeannette Gjurić, specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine, te tradicionalne kineske medicine u Poliklinici Sinteza, koja alergijske tegobe rješava pomoću biorezonance.
„Biorezonanca je vrlo sofisticiran i precizan dijagnostički i terapijski postupak u komplementarnoj medicini. Naime, znanstveno je dokazano da sve žive organizme okružuje elektromagnetsko polje.

Svaka tjelesna stanica ima točno određenu valnu duljinu, sve u organizmu funkcionira na određenoj frekvenciji. Ako su frekvencije nekog organa ili dijela tijela poremećene, javlja se energetski zastoj, odnosno blokada. Treba pokrenuti energetske tokove, a upravo se to postiže uređajem za biorezonancu. Najprije se elektromagnetskim valovima određene frekvencije napravi deblokada, a potom se ispravljaju patološke frekvencije koje su vezane uz određeno područje“, pojašnjava dr. Jeannette Gjurić.

Biorezonancija - frekvencija zdravlja

Frekvencije peludi

Tretman započinje temeljitim pregledom pacijenta, što uključuje testiranje biorezonancom i određivanje na što je točno pacijent alergičan. Uspoređujući frekvencije svakog pojedinog uzorka peludi s pacijentovim frekvencijama može se, kaže, vrlo precizno ustanoviti koji mu alergeni smetaju te napraviti individualnu, ciljanu terapiju.

„Osim testiranja na alergene, važno je ustanoviti postoje li još neka stanja koja oslabljuju imunitet, poput povišene koncentracije kandide, kronične infekcije bakterijom Escherichia coli, preopterećenosti organizma teškim metalima... U svemu tome izuzetno su bitna crijeva kao najveći imunosni organ. Stoga, uz terapiju alergijskih simptoma i eventualnih drugih tegoba, provodim i terapiju za jačanje imunosnog sustava, odnosno stabilizaciju crijevne flore. Ako pacijent nema nekih izraženijih tegoba osim alergije, u prosjeku je potrebno od šest do osam biorezonantnih tretmana, u razmaku od tjedan dana između svakog tretmana. Tretman traje jedan sat i toliko je opuštajući da pacijenti najčešće zaspe“, otkriva dr. Gjurić.

Za bolji učinak tretmana pacijentima preporučuje i određeni način prehrane kako bi se organizam još temeljitije oslobodio štetnih tvari. Uz tretmane biorezonancom, pacijenti normalno mogu, prema potrebi, uzimati lijekove koje inače koriste protiv alergijskih tegoba.