Omiljeni napitak

Sigurno nismo sami u svojoj vječnoj zaljubljenosti u zeleni čaj - uvijek iznova vrhunski liječnici i stručnjaci govore o gorko-slatkom gutljaju. Nedavno se obožavateljima pridružila liječnica hitne pomoći dr. Eudene Harry. Kada smo je pitali o njenim zdravim navikama, brzo je istaknula zeleni čaj. 

Zašto biste trebali započeti dan sa zelenim čajem i limunom?

Zeleni čaj ima niz zdravstvenih blagodati. Bogat je antioksidansima - a najistaknutiji je katehinski epigalokatehin galat (ili EGCG) - koji ublažava upalu, ubrzava metabolizam, pojačava sagorijevanje masti i smanjuje tjelesnu težinu, piše portal mbg.

S oko 25 do 35 miligrama kofeina po šalici, ispijanje zelenog čaja može vas razbuditi bez pretjerivanja s kofeinom. Zapravo, Harry to smatra prilično umirujućim jutarnjim ritualom. "Moram započeti dan smirenog uma", kaže ona, zbog čega daje prednost svom napitku i meditaciji ujutro. Zeleni čaj pomaže joj prizemljiti se za dan koji je pred njom, bez obzira na to što je čeka. Pokazalo se da kombinacija polifenola i kofeina u zelenom čaju poboljšava mentalnu jasnoću, budnost i funkciju. 

A limun?

Nemojte preskočiti dodavanje limuna: Istraživanje je pokazalo da je zeleni čaj s limunom imao više polifenola nego samo zeleni čaj. Sadržaj limuna s visokim kiselinama pojačava antioksidanse zelenog čaja, zbog čega ih tijelo lakše apsorbira.