Otežano disanje na nos i pojačan iscjedak iz nosa, kihanje i svrbež nosa i nepca, kao i peckanje u grlu, suzenje i svrbež očiju najčešći su i najizraženiji simptomi sezonskih respiratornih alergija koje izaziva pelud raznih biljaka – od lijeske u veljači i breze u ožujku i travnju, preko raznih trava tijekom proljeća do ambrozije koja caruje od kolovoza do listopada.

Alergije su općenito, pa tako i respiratorne, simptom poremećenog imuniteta koji je pak uzrokovao lošiji rad jetara i bubrega – ključnih organa za čišćenje organizma. Ako oni ne rade optimalno, što se može dogoditi zbog nagomilanih toksina u tijelu, intolerancije na neku hranu i slično, posljedica oslabljenog imuniteta može biti i reakcija na neki podražaj izvana, pa tako i na pelud. Simptome cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa, pak, teže je prepoznati od sezonskih alergija.

Javljaju se povremeno tijekom cijele godine, ovisno o dodiru s alergenima kao što su grinje, prašina, epitel mačke ili psa, perje, plijesan. I u ovom slučaju potrebno je potaknuti jetra i bubrege da očiste organizam od nakupljenih toksina, a inhalacijom različitim preparatima, poput fiziološke otopine, olakšati simptome alergije.