Kopriva, paprena metvica, matičnjak te egzotični rooibos, yerba mate i đumbir spas su u sezoni alergija. Čajevi od njih mogu olakšati neugodne simptome, a usto su i ukusni napitci, osobito ako se pripreme od kombinacije sastojaka. Dvije je takve čajne mješavine zakuhala blogerica Lindsey Johnson, koja usto objašnjava antialergijsko djelovanje pojedinih biljaka.

Kopriva – skromna biljka smatra se najboljim prirodnim rješenjem za sezonske alergije (pa se i najčešće preporučuje), bilo da se od nje spravlja čaj ili jelo. Budući da čaj od koprive nema osobit okus, dobro ju je pomiješati s drugim biljem koje će ga obogatiti. 

Paprena metvica – djeluje kao dekongestiv, odnosno umanjuje nateknuće sluznice nosa te njegovo začepljenje i curenje, a ima i blago antibakterijsko djelovanje.

Metvica – djeluje umirujuće, ublažava glavobolje i respiratorne probleme.

Rooibos – čaj koji dolazi s afričkog juga ne sadrži kofein, a bioflavonoidi rutin i kvercetin iz njega blokiraju otpuštanje histamina, tvari koju naš organizam luči kao reakciju na alergen.

Đumbir – među brojnim zdravstvenim koristima, kad je riječ o alergijskim reakcijama, djeluje protuupalno i kao prirodni antihistaminik.

Yerba mate – južnoamerički čaj sadrži kofein, djeluje protuupalno i ublažava reakciju organizma na alergene; otvaranjem respiratornih putova, povećava unos kisika.

Antialergijska čajna mješavina

Pomiješajte jednake dijelove koprive, paprene metvice, matičnjaka, rooibosa i mate čaja.

Za svakih 2,5 dl vode uzmite punu žličicu čajne mješavine.

Prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta. Procijedite pa po želji, kad se malo ohladi, dodajte nešto svježe iscijeđenoga limunova soka (za dozu vitamina C i poticanje uklanjanja toksina). Čaj možete zasladiti medom, koji će ublažiti kašljanjem nadraženo grlo.

Antihistaminski čaj

U šalicu stavite po 1 filtar-vrećicu čaja od koprive i paprene metvice te dodajte ½ žličice đumbira u prahu. Prelijte vrućom vodom i ostavite 5 do 8 minuta.