Najveće tajne kvalitetne njege kože proizlaze iz prirode. Bez obzira na razvoj tehnologije i nove trendove, ona je ta koja nudi rješenja i sastojke koji inspiriraju, a zatim se nadograđuju. Jedan od njih je i kristal malahit. Prema riječima dermatologinje Azadeh Shirazi, za Byrdie magazin, znanstvenici već godinama ispituju koristi energije kristala koja djeluje i na kožu, a njegov ekstrakt nalazi se u brojnim proizvodima, posebice serumima i kremama za lice.

Vrijednosti malahita otkrili su još stari Egipćani, a riječ je o mineralu bakrenog karbonata hidroksida s visokim udjelom bakra koji održava zdrave živčane stanice, imunološki sustav, ali i stvara kolagen koji pomaže u izgradnji kože. Ujedno je prikladan većini tipova kože i sjajno se slaže s hidratantnim proizvodima te onima koji su bogati hijaluronskom kiselinom.

kristal malahit.jpg
Content Pixie/Unsplash 

Dovoljno je koristiti ga jednom dnevno, preporučeno tijekom jutarnje rutine. Jedini sastojak s kojim ne surađuje jest vitamin C pa izbjegavajte tada proizvode na njegovoj bazi kako ne bi došlo do iritacije kože.

Korisno je znati i kako je još jedna prednost malahita zaštita kože od oksidativnog stresa točnije, stanja koje se definira kao prekomjerno stvaranje slobodnih radikala kisika, a zbog čega dolazi do gubitka ravnoteže i nemogućnosti stanica pri njihovom razgrađivanju. Sam malahit je pak antioksidans stoga umanjuje djelovanje slobodnih radikala i na taj način štiti kožu od oštećenja i preranog starenja.

Proizvodi koji ga sadrže trebaju se koristiti prema navedenim uputama, a najbolje je nanesti ih uz hijaluronsku kiselinu, na vlažnu kožu, prije korištenja kreme za lice. Stoga, tražite li proizvode koji sadrže prirodne ekstrakte, provjerite one koji u sastojku imaju ovaj drevni lijek, a kako bi vaša koža bila blistavija i zaštićenija od nepogodnih čimbenika.