Razloga za opadanje kose i njezin sporiji rast zaista je puno i mogu biti sasvim različite prirode. Od hormonalnog disbalansa ili izloženosti stresnim situacijama pa sve do pogrešnog tretiranja i korištenja neadekvatnih proizvoda - prije nego se upustite u novi način njege kose, važno je pronaći odgovor na pitanje postoji li dublji razlog smanjenja kvalitete vaših vlasi. 

Osim što je važno prilagoditi rutinu njege kose svome tipu, potrebno je unijeti i određene preparate pogodne za problem na kojem želimo raditi. Ako želite potaknuti rast kose te je učiniti sjajnijom i gušćom, 3 prirodna ulja odličan su odabir za vas. Hrane kosu, čine je mekom i podatnom, a uz sve to potiču njezin brži rast. 

1. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje gotovo je prvi odabir za svaku ženu koja započne s prirodnom njegom kose. Ovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu koja potiče cirkulaciju krvi, poboljšava dotok hranjivih tvari u korijen kose te time podržava njezin rast. Potrebno je ulje nanijeti na tjeme kose barem nekoliko sati prije pranja, a zatim nastaviti s redovitom njegom. Konzistencija ovoga ulja poprilično je gusta pa je dobra opcija umasirati ga u vlasište tijekom naći, a zatim ujutro oprati kosu. Ricinusovo ulje pomaže u borbi protiv prhuti i iritacije, a kosi vraća prirodan sjaj i čini je mekšom.

2. Ulje crnog kima

Ulje crnog kima izuzetno je korisna opcija ako vaša kosa ne uspjeva ravnomjerno narasti zbog problema kao što su iritacija ili perutanje. Ulje ima antimikrobna svojstva koja pomažu u smanjenju iritacija i suhoće vlasišta. Njegova antioksidativna svojstva podržavaju zdravlje vlasišta pa tako mogu utjecati i na brži rast kose. Postoje i različita istraživanja koja sugeriraju da bi ulje crnog kima moglo biti korisno i u problemima ispadanja kose, a svakako pomaže i u hidrataciji. 

3. Ružmarinovo ulje

Ružmarinovo ulje je esencijalno ulje koje se dobiva destilacijom svježeg lišća i cvjetova ružmarina. Ima moć stimulacije folikule dlake što rezultira jačom i zdravijom kosom. Redovita primjena ružmarinovog ulja pomaže u jačanju vlasi, smanjenju lomljenja i pucanja vrhova nakon čega naša kosa izgleda zdravije i bujnije. Ulje ružmarina koristi se tako da nekoliko kapljica umješate u šampon ili balzam koje redovito koristite, a osim ulja, možete napraviti i ružmarinovu vodu koja čini kosu sjajnom i mekom.