Mirisna kosa glavni je beauty cilj kojemu teže sve žene, a postizanje tako naizgled jednostavnog zadatka zapravo je poprilično teško. I dok su osobna higijena i redovito pranje kose okosnica u postizanju istoga, postoje zanimljivi i jednostavni koraci koji nam itekako mogu pomoći u dosezanju cjelodnevno mirisne i njegovane kose.

Osim očiglednih naputaka, s vama dijelimo 5 jednostavnih savjeta koje možete bez problema uvrstiti u svakodnevnu rutinu.

1. Ne zaboravite oprati četku ili češalj koje redovito koristite za stiliziranje

Iako redovito pranje četki za kosu koje svakodnevno koristimo nije toliko uobičajeno, ovo je osnovna stvar koju trebate promijeniti. Upravo zbog toga što su četke za kosu u svakodnevnoj uporabi nekoliko puta dnevno, očito je da se na njima taloži velika količina prljavštine i bakterija. Redovito čišćenje predmeta za oblikovanje kose jako je važno, a po želji možete nanijeti malo mirisnog ulja kako bi vaša kosa poprimila ugodne note svakim novim stiliziranjem.

2. Učestalo mijenjanje jastučnice nezaobilazan je korak

Mijenjanje posteljine svakako se preporučuje barem jednom tjedno, ali jastučnicu možete zamijeniti čak i češće. Budući da provodimo veliki broj sati spavajući na njoj, ona preuzima sve mirisne note naše tek oprane kose. Preporuča se oprati jastučnice octom i mirisnim uljem umjesto omekšivača kako vaša kosa ne bi kasnije poprimila umjetne mirise koji ionako brzo ishlape. Odlučite se za ulje koje miriše na svježinu, umjesto na konkretnije note poput lavande, kako se mirisi ne bi međusobno miješali. 

3. Koristite kvalitetno mirisno ulje za njegu

Briga o kosi itekako je važna, a u jednom proizvodu možete pronaći recept za dvostruki učinak: njegu i miris. Odaberite kvalitetne šampone, maske i ulja koja imaju poseban miris, a dodatan je savjet da odaberete proizvode iz iste linije kako bi se mirisi nadograđivali. Posebno je vrijedna opcija izabrati proizvode prirodne kvalitete, a mirisi kokosa i badema savršeno hrane, njeguju i čine našu kosu izuzetno mirisnom i podatnom.

4. Široka primjena ružine vode

Ružinu vodu izuzetno je jednostavno napraviti kod kuće, a to je svakako i najprirodnija, pa sam time i najprihvatljivija opcija. Recept je vrlo jednostavan, a najvažnije je odabrati ruže koje nisu tretirane pesticidima. Ako imate ovaj cvijet u vlastitom vrtu, uberite ga u jutarnjim satima jer tada je miris najopojniji. Za pripremu su vam potrebne samo ružine latice i destilirana voda. Sadržaj je potrebno kuhati oko 30 minuta, a zatim ga procijediti. Dobivenu tekućinu možete koristiti kao sprej za kosu, a njome možete tretirati i jastučnice ili četku za oblikovanje. 

5. Izbjegavajte zadimljene prostore

I posljednji, ali nikako najmanje značajan korak upravo je izbjegavanje zadimljenih prostora. Vrlo često nismo u mogućnosti izbjeći zadimljene prostore kafića gdje se nalazimo s prijateljima, ali pokušajte pronaći bolju alternativnu opciju s kvalitetnijim sustavom klimatizacije ili se odlučite za vanjski prostor na svježem zraku. Čak i kratkotrajni boravak u skučenom prostoru učinit će da naša kosa poprimi sve mirise prostorije koje ćemo kasnije itekako teško ublažiti bilo kakvim preparatima.