Njega kože koristan je ritual koji nam pomaže osjećati se ljepše i ugodnije u vlastitom tijelu. Važan saveznik u održavanju podatnosti kože upravo su ulja, a posebno je bitan zadatak odabrati ono koje nam najbolje odgovara s obzirom na preferencije. Dok neki preferiraju sjajnije premaze, drugi su zadovoljniji s prozračnijim i laganijim verzijama ulja za kožu. 

Postoji toliko mnogo različitih ulja za odabir, svako sa svojim jedinstvenim prednostima i karakteristikama. S obzirom na to kakva ulja volite, uvijek možete odabrati jedno od 3 najsigurnija odabira za kožu, piše mindbodygreen.

1. Za ljubitelje prozračnog osjećaja na koži: Ulje sjemenki šafranike

Za one koji ne vole biti zagušeni proizvodima, odlučite se za suho ulje. Izraz se odnosi na brzinu kojom se ulje upija u kožu, a ne na samu konzistenciju. Suha ulja su ona koja se opisuju kao "lagana" ili "nemasna" - i za razliku od gušćih ulja, ne ostavljaju dugotrajan i vidljiv trag na tijelu, tako da je koža nakon nanošenja suha.

Postoji nekoliko opcija suhog ulja koje možete izabrati, ali ulje sjemenki šafranike najbolje je od najboljih. Ima laganu zlatnu nijansu, a tekstura tekućine je rijetka i vrlo razmaziva. Ima visok udio antioksidansa i omega masnih kiselina, a sadržaj esencijalnih masnih kiselina neophodan je za pravilnu funkciju barijere i hidrataciju. 

2. Za one koji vole bogati premaz: Maslinovo ulje

Zahvaljujući gušćoj konzistenciji, maslinovo ulje je savršeno za one koji se žele namazati nečim bogatim.

Maslinovo ulje izrazito je bogato vitaminom E, antioksidansom topljivim u mastima koji ima impresivnu sposobnost borbe protiv slobodnih radikala. Ulje ima protuupalna svojstva, što znači da može pomoći umiriti nadraženu kožu i upravljati oksidativnim stresom. Ovo je važna prednost jer su upale jedan od glavnih uzroka razgradnje kolagena, tamnih mrlja i preranog starenja.

3. Za nešto između: Ulje jojobe

Ako želite nešto jednostavno i sa savršenom srednjom gustoćom, ulje jojobe pravi je odabir za vas.

Ulje njeguje kožnu barijeru i pomaže u zadržavanju vlage, smanjujući gubitak vode. Osim toga, bogato je sastojcima koji jačaju ljepotu izgleda kože poput vitamina E, kompleksa vitamina B, bakra i cinka. Zahvaljujući svom snažnom profilu hranjivih tvari, pokazalo se da ima mnoge dobrobiti za zdravo starenje. Zapravo, istraživanja su čak otkrila da ulje jojobe potiče sintezu kolagena.