Premda se može pojaviti na bilo kojoj tjelesnoj površini, svrbež kože nije nužno ozbiljan problem. Moguće ga je tretirati proizvodima iz prirodnog okruženja koji potiču obnavljanje kože i povlačenje svrbeža, ali bitno je prihvatiti činjenicu kako liječenje može potrajati do nekoliko tjedana. U mnogim slučajevima pojavljuje se i osip, a nerijetko nagon za češanjem koji dodatno oštećuje barijeru kože te izlaže tijelo bakterijama i infekcijama.

Ako i vas muči svrbež kože tijekom hladnijih dana, isprobajte jedan od prirodnih rješenja koje svi već imamo u svome domu, navodi Medical News Today.

1. Eterično ulje mente

Mentol je eterično ulje koje se nalazi u biljkama iz obitelji metvice. Ima učinak hlađenja i može pomoći u ublažavanju boli i svrbeža. Prije uporabe, savjetuje se razrijediti eterično ulje.

2. Hlađenje svrbeža

Američka dermatološka akademija (AAD) predlaže da je dobar način za ublažavanje svrbeža kože nanošenje hladne i mokre krpe ili obloga leda na zahvaćeno područje na 5-10 minuta.

3. Koloidna zobena kaša

Koloidna zobena kaša je sitno mljevena zobena kaša koja se može otopiti u vodi. Dobivena otopina stvara zaštitnu barijeru na površini kože, a pomaže zadržati vlagu. Koloidna zobena kaša pomaže u ublažavanju suhoće i svrbeža.

4. Jabučni ocat

Prema Nacionalnoj zakladi za psorijazu (NPF), jabučni ocat može biti osobito koristan u ublažavanju svrbeža vlasišta. NPF preporučuje razrjeđivanje octa u vodi u omjeru 1 prema 1. Nanesite otopinu na vlasište i pustite da se osuši prije nego što je nježno isperete mlakom vodom. Ocat može izazvati peckanje na otvorenim ranama, a osobe s ispucalom kožom koja krvari trebaju izbjegavati ovaj tretman.

5. Hidratiziranje

Kreme i losioni mogu pomoći u hidrataciji najudaljenijeg sloja kože. Neophodne su za liječenje stanja kože koja uzrokuju svrbež i suhoću. Dobra hidratantna krema sadržavat će humektanse i emolijense. Humektanti uvlače vodu u kožu, dok emolijensi stvaraju zaštitni film na površini kože koji pomaže u zadržavanju vlage.

6. Soda bikarbona

Soda bikarbona ima antifungalna svojstva, a istraživanja sugeriraju da je učinkovit tretman za niz gljivičnih stanja kože, od kojih mnoga mogu izazvati svrbež.

8. Izbjegavanje iritansa

Prema AAD-u, ljudi bi trebali izbjegavati moguće iritanse jer mogu pogoršati svrbež. Mogući iritanti su:

  • Vruća voda
  • Promjene temperature i vlažnosti
  • Mirisni proizvodi za njegu kože
  • Vuna i sintetička vlakna
  • Stres