Maskiranje sijedih ujedno je i bijeg od ljepote prirodnog procesa koji oslikava iskustvo, životnu energiju, osobnost… Društveno je prihvaćeno kroz njegovanje kulta mladosti. Pa ipak, postoji nešto elegantno i umirujuće u prihvaćanju sasvim suprotnog pristupa – prepuštanja.

Prelazak na sijedu kosu nije jednostavan i žene se tada često susreću s komentarima koji ih opisuju kao neuredne, aludirajući na nedostatak osnovne higijenske kulture, potrebne kako bismo djelovali reprezentativno, uspješno, njegovano. Istovremeno, modni trendovi promoviraju sijedu kosu, ali stvorenu izbjeljivanjem, koje dodatno može uništiti folikule kose, njezinu strukturu i kvalitetu.

Želite li pokušati pustiti sijede, pripremite se na činjenicu kako se prvo trebate oduprijeti mislima o zapuštenosti. Podsjetite se kako je riječ o prirodnom procesu koji sve pogađa tijekom života, a svojim pokušajem zaustavljanja istog, produžujemo iskustvo prelaska u sivu boju, koje može trajati osamnaest mjeseci. Mnoge žene ističu kako ova tranzicija može biti emotivna, ali pomaže prihvatiti sebe, vidjeti se iskreno i učiti uživati u tome.

Puštanje sijedih je putovanje i žene koje su se za njega odlučile, upravo ga tako nazivaju. Iskreno, pokušajte se prisjetiti jeste li ikada razmišljali o njemu i što vas je odgovorilo od namjere da prihvatite svoj izgled, tijelo i priče koje želi s vama podijeliti? Koje vi, kao osoba koja ih uviđa i proživljava, može pružiti drugima? Zašto smo toliko fokusirani na ono što nam je nametnuto kroz umjetno stvorene koncepte, a zanemarujemo već darovano?

Lisa Fennessy, autorica i pokretačica projekta The New Kean, jedna je od žena koja promovira sijedu kosu, a svoje je iskustvo podijelila sa čitateljima. Termini koje posebno ističe su spremnost i odlučnost. Svatko ima svoje razloge, ali bitno ih je uistinu usvojiti, raspitati se o procesu, načinima njegova ubrzanja i nadasve razgovarati o tome. Da, mišljenje drugih nije uvijek bitno, ali jest korisno normalizirati ovaj proces. Time potičete razumijevanje i u kriznim, emotivnim situacijama, kada se osjećate nesigurno ili neatraktivno, imat ćete potporu. Uostalom, možda i netko od vaših bližnjih razmišlja slično, a dijeliti iskustvo može biti posebno poticajno.

Oslonite se na pomoć i savjete frizera. Neki se odluče preskočiti korake i učine drastičan rez. Ako niste već imali kratku kosu, ovo je idealna prilika da isprobate novi stil i osvježite svoj izgled. Popularna balayage tehnika dobar je izbor za one koji žele vizualnu i tehničku pomoć, a time i ubrzati proces prelaska na sive tonove. Izvrsno odgovara onima koji preferiraju valovitu kosu, a uz koju sjede djeluju još prirodnije i zanimljivije. Stručnjaci za kosu preporučaju i korištenje tonera kojima se može ublažiti vidljivost prijelaznih linija. Njime se pomaže isprati boja, a kosa djeluje srebrno i svilenkasto.

Zapamtite kako je puštanje sijedih osobna, intimna odluka. Neke žene ističu kako su samo željele iskusiti proces i saznati više o vlastitoj snazi. Ujedno su tako uvidjele i tko je uistinu vrijedan njihove pažnje i bolje spoznale sebe. Čak i ako ovo putovanje nije za vas, usvojite sljedeću činjenicu: ono je izbor koji treba poštivati. Ono što odgovara vama, ne mora biti namijenjeno drugima, ali vrijeme je za osvještavanje jer, riječ je o pojavi koju bismo svi trebali razumjeti i naučiti cijeniti.