Korejski pristup njezi kože nerijetko se opisuje kao saveznik u uklanjanju tragova godina štetnih i invazivnih tretmana. Mnoge generacije nisu imale priliku iskusiti kozmetičke proizvode poput današnjih, ali danas postoji prilika za korekciju, bez obzira kojoj životnoj dobi pripadali. Korejska se njega naime svodi na obnavljanje, ali i razumijevanje kože i njezinih svakodnevnih potreba.

Ovaj režim traži dugotrajnu primjenu. Njegova osnova je posveta koži. Vrijeme koje ulažete kako biste bolje pojmili promjene koje se događaju i potrebe koje iz njih proizlaze. Riječ je o izgrađenoj filozofiji koja u svoj centar stavlja ljubav prema sebi kao cjelini. Podsjeća vas koliko malo je zapravo potrebno kako biste se upoznali, naučili voljeti i cijeniti te u konačnici – štititi. Svi koji to shvate, vrlo će brzo ovu rutinu učiniti primarnom.

Nekoliko je osnovnih pravila, ali važno je zapamtiti sljedeće: način i redoslijed primjene proizvoda. Prvo se nanose tekući proizvodi poput tonika i tonera, a zatim kreme, a posebice one sa zaštitnim faktorom, koji je neizbježan i nužan segment ovog pristupa.

Dok većina preporuča 10 koraka, vaš tip kože i njezino trenutno stanje diktiraju što vam je od njih suvišno te na temelju toga možete reducirati elemente rutine. Želite li započeti s manje kako biste se uhodali iskušajte prvo varijantu od minimalno 5 do maksimalno 7 koraka. Točnije uključite sljedeće proizvode, ovim slijedom: čistač na bazi ulja, čistač na bazi vode, toner, hidratantnu kremu, kremu sa zaštitim faktorom. Opcionalno, nakon tonera nanesite hidratantni serum i očnu kremu. Već ovo mnogima je sasvim dovoljna svakodnevna njega.

Deset koraka često se preporuča tek na tjednoj bazi jer uključuje dodatne proizvode poput pilinga i maski. Odvojite stoga jedan dan za kućni wellnes i prepustite se sljedećim tretmanima:

1. Očistite lice čistaćem na uljnoj bazi, npr. vlažne maramice za uklanjanje šminke, a kako biste uklonili sve nečistoće na koži.

2. Nastavite čistaćem na vodenoj bazi. To su proizvodi poput micelarne vode ili blage pjene za čišćenje lica.

3. Nanesite eksfolijant primjeren vašoj koži, a za uklanjanje mrtvih stanica i nakupina. Činite to nježnim pokretima i ne pretjerujte s količinom, posebice pilinga.

4. Koristite toner / tonik za lice kako biste pomogli koži uspostaviti pH ravnotežu i povratiti vlažnost.

5. Sljedeći je korak nanošenje seruma za lice koji kožu čini glatkom te ublažava pigmentacijske mrlje. Nježno ga umasirajte i dopustite koži da ga upije.

6. Ovaj je korak namijenjen onima koji imaju specifične kožne probleme i smatra se trenutkom nanonšenja proizvoda koji pri tome pomažu. Odnosi li se to na vas, svakako se posavjetujte s dermatologom o proceduri njege kože.

7. Potom je vrijeme za masku za lice. No, riječ je o maskama poput maramica. Ovo je idealan trenutak za opuštanje. Pogotovo uz zdravi napitak poput svježe prešanog soka ili smoothia. Uz malo ugodne glazbene pozadine, vaš privatni spa je upotpunjen jer masku treba zadržati 20 minuta. Ali ne zaboravite kako ovo nije svakodnevni korak, već tjedni.

8. Posvetite se zatim njezi očiju. Nježno tapkajući nanesite odgovarajući proizvod poput gela, kreme ili ulja za to područje kako biste ublažili otekline i sitne linije.

9. Nanesite hidratantni proizvod poput kreme ili losiona koji i inače koristite za lice.

10. Za kraj, a ovo je ključno – svakako koristite proizvod sa zaštitnim faktorom, a posebice kremu koja je njime bogata.

Sukladno tipu kože, vodite se sljedećim mislima ove prakse; čak i ako imate masnu kožu ne znači kako trebate izbjegavati čistaće na bazi ulja. Uz njih dodatno čistite kožu, a zatim ju nastavljate hidratizirati i hraniti. Imate li suhu kožu, možete pak preskočiti čistaće na vodenoj bazi, a pri nanošenju tonera izabrati one bogate hijaluronskom kiselinom.

Broj koraka nije nužno bitan. Važno je zapamtiti i primijeniti filozofiju: pronaći vremena za posvetiti se sebi i svakako, obavezno, koristiti zaštitni faktor.