Ljepota izvire iz nutrine. Možda se nekima i čini kao fraza, ali činjenica je kako fizičkom izgledu pridonosi način na koji djelujete, promatrate svijet te vrijeme koje pružate njegovanju sebe. Pronalasku vlastite snage dok učite voljeti, a potom i isticati svoje pozitivne karakteristike.

Uglavnom se prihvaćamo u tridesetim godinama života. Do tada su već formirana određena stajališta, stvoreni odnosi s bliskim ljudima, a važnost svakog danog iskustva je neupitna. No, upravo tijekom tog vrhunca, tijelo postavlja nove zahtjeve, koji dolaze s godinama, proizlaze iz prakticiranog stila života te pozivaju na dodatno ulaganje u sebe. Koža postaje manje elastična, bore vidljivije. Premda su to vrijedni zapisi našeg bivanja, bude nesigurnosti koje pripadaju prošlosti. Kako biste usporili proces i pomogli koži održavati mladolik izgled, ovog vas puta upoznajemo s blagodatima joge za lice.

Naizgled je relativno nova pojava, no korijeni ove prakse pripadaju drevnim kulturama poput indijske i kineske koja uz nju veže i Tai Chi, fokusirajući se na protok energije i tjelesnu cirkulaciju. Posljednjih nekoliko desetljeća pak, wellness stručnjaci počinju ju razvijati fokusirajući se na mišiće lica, a s ciljem smanjivanja znakova starenja.

Susrećete li se prvi put s ovom praksom, u nastavku donosimo nekoliko osnovnih vježbi, koje će, kroz predanu praksu, ostaviti pozitivne i vidljive rezultate. Prije no što ih primijenite, pripremite prostor. Svakako je potrebno koristiti zrcalo, kako biste bili sigurni da kožu ne „gužvate“, već zatežete. Vjeruje se kako za konkretne rezultate treba izdvojiti do pet minuta dva puta dnevno (ujutro i navečer). Početak nije toliko jednostavan kako se čini jer potrebno je voditi računa o disanju. Zapamtite; ne zadržavajte dah dok činite pokrete već ih uskladite s udahom i izdahom. Potrebno je malo prakse, ali ubrzo ove radnje postaju automatske.

POZA ZA KOŽU VRATA

Zasigurno ste već čuli, a možda i iskusili kako je vrat stvarna izdajica kada je riječ o godinama. Stoga je ovaj korak, koji će opustiti vaša ramena te pomoći pri korekciji držanja tijekom vježbanja, idealan za početnike.

 • Zauzmite uspravnu poziciju, otvorite prsni koš i opustite ramena.
 • Istaknite bradu unaprijed, napučite usne, a zatim lagano pomičite u desnu pa lijevu stranu pod 45 stupnjeva.
 • Zadržite se na svakoj strani desetak sekundi. Dišite.
 • Svaku stranu ponovite tri puta.

POZA ZA KOŽU ČELA

Smatra se idealnom jutarnjom vježbom jer potiče opuštanje i cirkulaciju. Može se raditi prije ili nakon rutine čišćenja lica.
Fizička pozicija je ista kao i u prethodnoj vježbi.

 • Krenite od sredine čela laganim zatezanjem prstima prema korijenu kose. Ponovite to tri puta, a zatim prste formirajte u šake te njima ponovite pokret također tri puta.
 • Kontrolirajte trajanje daha uz radnju. Činite ju što blaže, fokusirano, polagano.

POZA ZA USNE

Zbog smanjenja proizvodnje kolagena, usne s godinama gube elastičnost, ali i punoću. Sljedeća vježba pomaže pri toniranju mišića u tom području.

 • Položite kažiprst na uglove usne.
 • Nasmiješite se što je više moguće.
 • Glavu držite uspravnom.
 • Pomičite jezik polagano s jedne na drugu stranu.
 • Ponovite pomak tri puta.

Spomenute vježbe naučit će vas koncentraciji tijekom izvođenje, uz fokus na dah koji je nužan. Treba li vam dodatna vježba, pokušajte i s ovom, o kojoj smo pisali ranije.