Premda je riječ o tehnici za njegu kože koja postoji dugi niz godina, pažnja žena diljem svijeta ponovno je usmjerena na provjereni recept koji se popularizirao u Južnoj Koreji te se naziva slugging. Proces uključuje premazivanje lica gustom teksturom izrađenom od mineralnog uljnog derivata, petrolatuma tj. vazelinom.

U kozmetici se koristi kao hidratant pa se smatra idealnim za njegu suhe i ispucane kože, posebice oštećene vremenskim prilikama poput hladnoće te vjetra. Svojim djelovanjem omekšava gruba područja poput peta.

Najnoviji trend, pokrenut na TikToku pokazuje poboljšanje kože lica i laktova već nakon sedmodnevne noćne rutine. Vjeruje se kako premazivanje vazelinom prije spavanja, omogućuje stvaranje glatke maske, nalik na sluz, koja zadržava vlagu te tako kožu čini glatkom i blistavom.

No, kako uistinu djeluje? Zaštitna barijera, točnije gornji, vidljivi sloj kože lako se može oštetiti izlaganjem suncu, onečišćenju ili tek čestim invazivnim čišćenjem aktivnim tvarima poput AHA kiselina i retinola. Nedostatak ravnoteže masti, vlage i hidratacije koja koži daje elastičnost, punoću i napetost, utječe na funkciju barijere. Slugging pomaže popraviti štetu i uspostaviti balans stvarajući okruženje koje barijeri omogućava obnovu i zalječenje od nepogodnih utjecaja jer prisiljava povratak vlage u stanice.

Mnogi vjeruju kako masna tesktura vazelina začepljuje pore, ali dermatolozi smatraju kako su njegove molekule prevelike za takvo djelovanje stoga je idealan izbor za kožu koja nije sklona stvaranju akni, ali je suha ili ispucana.

Suprotno tome, koža na kojoj se lako i često stvaraju prištići ili je vrlo osjetljiva, nije najbolji kandidat za slugging premda ovaj trend promovira suprotno. Naime, vazelin ne dopušta prirodnim uljima kože isparavanje, a time dolazi do iritacije folikula koje potiču stvaranje akni. U tom slučaju, važnije je dopustiti koži da diše, a ne ju zatvarati slojevima vazelina.

Kako je svaka koža jedinstvena, prije ovog procesa razborito je iskušati djelovanje vazelina te pričekati pojavljuje li se ikakva negativna reakcija poput crvenila. Ako ne primjetite neobične pojave, slobodno probajte ovaj trend. Ipak, bitno je napomenuti kako prije nanošenja vazelina, kožu treba očistiti i premazati hidratantnom kremom koju inače koristite.

Vaša nova rutina tada treba sadržavati sljedeće korake:

  • Korak 1: Obavite svoju uobičajenu rutinu njege kože, ali izostavite tretmane na bazi gline ili ulja za lice.
  • Korak 2: Dok je vaša koža još uvijek lagano vlažna od proizvoda, nanesite količinu vazelina veličine graška na kožu. Više od toga nije potrebno.
  • Korak 3: Ujutro očistite kožu kako biste uklonili višak vazelina.

Dovoljno je ponoviti ovu metodu tri do četiri puta tjedno i rezultati bi već trebali postati vidljivi.