„Citrusi se poistovjećuju s kiselinom, no zapravo na organizam djeluju lužnato, tj. alkalno. Naše je tijelo blago lužnato, a ravnoteža pH podrazumijeva ravnotežu pozitivno naelektriziranih iona (kiselo) i negativno naelektriziranih iona (lužnato). Ako je narušena, uzrokuje razne zdravstvene tegobe.

Alkalna prehrana: Hrana koja liječi i snaži (i skida kilograme)

Prevelika kiselost (acidoza) povezana je sa slabljenjem imunosnog sustava, kroničnim umorom, debljanjem, upalama zglobova i mišića, oštećenjem srca i krvnih žila, dijabetesom, problemima s mokraćnim mjehurom i bubrezima, osteoporozom, preranim starenjem... Najčešći joj je uzrok nepravilna prehrana. Kiselosti organizma osobito pridonosi prerađena hrana s puno šećera, soli i konzervansa, kruh, gazirana pića, kava, odnosno kofein, alkohol, nikotin...

20 najboljih alkalnih namirnica

Među namirnice koje zakiseljuju organizam ubrajaju se i one životinjskog podrijetla: meso, mliječni proizvodi, jaja i plodovi mora. U lužnatu hranu ubraja se sve svježe voće, povrće, klice, sirutka, začinsko bilje, alge, biljni čajevi, hladno tiještena biljna ulja, bob, krumpir...“, objašnjava nutricionistkinja Mirela Marić i dodaje kako lužnata hrana treba činiti 75 posto, a kisela samo 25 posto prehrane.

Važnost lužnatih namirnica u prehrani