Pravilna prehrana i izbor namirnica koje konzumiramo uvelike, jasno, utječu na naše fizičke i kognitivne sposobnosti. Želimo li iskoristiti svoje potencijale, potrebno je investirati u pronalaženje novih znanja i pratiti savjete stručnjaka. Ranije smo govorili o važnosti uloge hijaluronske kiseline i vlaknima koje naše tijelo zajedničkim djelovanjem održavaju vitalnim. Inspirirani navikama stanovnicima mjesta Yuzuri Hara, u Japanu koji su poznati po dugovječnom životu i mladolikom izgledu čak i u zimi svoga života. Kako bismo vam pomogli iskušati neke od blagodati namirnica koje oni konzumiraju, donosimo vam nekoliko jednostavnih ideja. U jednoj, slatkoj verziji, na dnevnoj bazi uživa i holivudska glumica Olivia Munn.
Za ove recepte trebat će vam japanski slatki krumpir naziva Satsumaimo. Prepoznatljiv je po svojoj kori ljubičaste boje, koja potječe od antocijanina poznatog po poboljšavanju vidnih funkcija. Ujedno ovo korijenasto povrće sadrži i jalapin – bijelu tekućinu koja pridonosi boljitku rada crijeva i pomaže pri obnovi kože. Bogat je i vitaminima C i E, a obiluje kalijem.
Najjednostavniji način pripreme, a u kojemu mogu uživati svi uzrasti, je pečeni krumpir. Dok se polako zagrijava, njegov škrob se mijenja u šećer pa postaje slađi. Za bolju pripremu korisno ga je prije natopiti u vodi na desetak minuta. Nakon što je spečen, a zbog svoje mekoće, ne treba mu mnogo vremena. Poslužite ga uz hladan preljev u kombinaciji češnjaka, jogurta i kopra kako biste mu dodali svježinu i rashladili ga. Ili pak, nakon što ga rastvorite u njega dodajte mozarella sir, pustite da se rastopi, a zatim pospite svježim plodovima šipka ili sušenih rajčica. Munn također iskorištava brzinu obrade pečenjem no ona to čini na sljedeći način. Krumpir nareže na tanke kolutiće pa ih prelije maslinovim uljem i mljevenim cimetom. Tek potom ga zapeče i uživa u slasnim, malim zalogajima tijekom čitavog dana.
Želite li iskušati neke druge verzije japanske kuhinje, dobar izbor je niku-jyaga. Pirjano jelo koje se obično sastoji od mrkve, luka i krumpira te (opcionalno) mesa. Nećete pogriješiti dodate li nešto što već imate u hladnjaku i time mu date svoj potpis, ali svakako uz bijelu rižu i umak od soje ili rajčice.
Bez obzira na slatkoću ovaj krumpir savršeno će se slagati i sa vegetarijanskim burgerom ili tofuom. Uz njih kao prilog poslužite mješavinu rikole, matovilca i azuki graha, začinjenu limunovim sokom.
Oni koji vole prženu verziju krumpira, također neće ostati zakinuti. Pripremite za objed tempura Satsumaimo. Dovoljno je lagano izmiješati štapićima brašno i vodu, uz oprez jer se ne smije previše mutiti. Krumpir narežite na okrugle kriške, a zatim umočite u smjesu. Potrebno je pržiti ih u dubokom ulju kako bi se dobila hrskava tekstura te posoliti po želji. Umak koji preferirate sigurno će se dobro slagati s ovom varijantom.