Jesen nam je kalendarski već stigla i sa sobom donijela svoje plodove, a jedan od vjesnika ovog godišnjeg doba u našoj kuhinji je slatki krumpir ili batat. Batat je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin B6, kalij, i vlakna. Također, sadrži antioksidanse i ima nizak glikemijski indeks. 

Iako batat uglavnom koristimo kao prilog slanim jelima, odlično se slaže i u slatkim kombinacijama. Ako ste u potrazi za desertom u kojem ćete uživati ovoga vikenda, obožavat ćete ovu pitu od batata za koju vam ne treba puno sastojaka niti vremena za izradu. Tajna dobrog okusa je u kombinaciji začina!

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog pirea od batata
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice maslaca
  • 1/2 šalice šećera po želji
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 nepečena kora za pitu od 9 inča
  • šlag ili sladoled od vanilije

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200°C.
  • U zdjeli pomiješajte slatki krumpir, vaniliju, maslac, šećer, jaje, sol, cimet i muškatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite miješajući električnim mikserom.
  • Prebacite nadjev od batata na koru za pitu. Stavite u pećnicu i pecite između 10 i 15 min. Smanjite temperaturu pećnice na 170°C i nastavite peći 30-40 minuta, ili dok se ne stegne u sredini.
  • Pitu poslužite sa šlagom ili sladoledom od vanilije.