U razgovoru za podcast naziva „Brave New World“, pjevačica Rita Ora, intimno je progovorila o svojoj borbi s napadima panike i anksioznosti. Istaknula je tom prilikom, kako prenosi britanski Daily Mail, koliko ulaže u mentalno zdravlje, a najviše joj pomaže akupunktura trbušnog područja te metode nizozemskog motivacijskog govornika Wima Hofa, poznatijeg pod nazivom „The Iceman“ („Ledeni čovjek“).

Poznato je kako akupunktura pomaže sistemu upravljati napadajima panike, a neka istraživanja sugeriraju kako pozitivno utječe i na umanjenje simptoma stresa. Primjena na trbušnom području opušta živčani sustav, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe te na taj način umanjuje i fizičke simptome anksioznosti, a posebno je blagotvorna jer može pomoći pri regulaciji razini kortizola i drugih hormona stresa, čime ublažuje osjećaj tjeskobe.

Kako se ne smatra „osobom od samo jedne perspektive“, Ora se dodatno inspirirala Hofovom tehnikom koja kombinira vještinu kontroliranja disanja, izlaganje hladnoći i mentalnu koncentraciju. Time se, tvrdi Hof, jača imunološki sustav, umanjuje stres te poboljšava cjelokupno zdravlje. Hof je metodu razvio nakon što je doživio krah, uzrokovan smrću njegove supruge, a kako bi ponovno pronašao poveznicu sa životom. Prema njegovim riječima poanta je „ponovno povezivanje – sa sobom, drugima i prirodom.“

Tri su osnovna stupa ove terapije: disanje, hladna terapija te predanost jer, izloženost hladnim uvjetima i svjesno disanje traže posebnu pažnju. Samo fokusirani pojedinci koji imaju jasno zacrtan cilj, mogu istražiti sve mogućnosti ove metode kojom se unaprjeđuju mentalna i fizička sposobnost.

Dok se do nedavno sumnjalo u ovakve, gotovo ekstremne tehnike, od 2011. godine znanstvenici su pomno pratili Hofov rad, a posebno ih je zanimala njegova sposobnost utjecanja na vlastiti živčani sustav. Sam je služio kao pokusni kunić vlastitog eksmerimenta praćen pogledima i analizom stručnjaka nizozemskog Sveučilišta Radboud, a nastavlja surađivati i dalje razvijati metodu.

Ora pak, prakticira meditaciju, u trajanju od barem 20 minuta tijekom koje se relaksira, a zatim koristi infracrvenu saunu, nakon koje slijedi hladno tuširanje. Raznovrsne studije pokazale su već ranije kako hladan tuš ima stimulativan učinak na tijelo, čime se može osloboditi endorfin, ali i drugi neurotransmiteri koji su povezani s poboljšanjem raspoloženja. Osim što smanjuje razinu kortizola, stimulira i mozak, točnije poboljšava koncentraciju i mentalnu jasnoću, a čime se povećava otpornost na stresnu situaciju. U drugoj pak krajnosti, pogodan je za one kojima je potrebna nova metoda za poboljšanje kvalitete sna. Hladan tuš naime, potiče opuštanje mišića, čime se regulira generalna tjelesna napetost. Opušteno tijelo, zdrav san.

Dok sve benefite Hofove metode tek treba razotkriti, jasno je kako radom na sebi, poznavanjem vlastitih okidača te redovitom meditacijom, možete utjecati na vlastito blagostanje i umanjiti razine stresa s kojim se svakodnevno susrećete.