Majstore manipulacije često je teško detektirati, a kada se to dogodi već je prekasno. Ulovljeni ste u njihovu igru kojom su zamaglili vid ne samo vama već i drugima. Čine to vješto, nesvjesno, jer takav način ponašanja dio je njihove normale, stvarnosti. Najčešće se razotkrivaju pak tijekom konfrontacija ili unutar razgovora kojima se osjećaju prozvanima za nešto.

Detalji i pozornost čine razliku. Skloni su naime izreći vrlo uvredljive riječi u trenutcima bijesa kako bi omalovažili i oduzeli moć drugima. Prema mišljenju stručnjaka, psihologa, tri su fraze koje ih gotovo uvijek odaju dajući naznake nezdrave narcisoidnosti.

„Žao mi je što tako misliš“

Time vam daju do znanja kako vaše mišljenje ili pak vaši osjećaji koji se kroz njega definiraju, nemaju relevantno značenje. Pripadaju samo vama i nitko drugi se ne bi s njime mogao složiti. Ne pokušavaju se staviti u vašu poziciju niti saslušati argumente koje imate za ponuditi. Jedino što je bitno je njihov pogled na situaciju i njihova verzija iste. Ovakva izjava jasno izjašnjava kako je riječ o osobi izrazito niske empatije, koja nije niti zainteresirana za pokušaj razumijevanja drugih. Osoba koja nema osobine narcisoidnosti upitala bi vas zašto se tako osjećate i izrazila kako možda ne razumije vaše stanje, nikako ga ne i ignorirala. A premda se možda i ne slaže, svakako bi uvažila vaše osjećaje.

„Neopravdano me napadaš“

Smatrajući se prozvanim za određeno ponašanje, narcis najčešće poseže za kontrolom narativa kroz koji krivnju svaljuje na druge, a sebe predstavlja kao žrtvu. Najlakši potez je osuditi drugoga za napad i agresivno ponašanje od kojega se teško obraniti, ističući tako osjećaj straha, nemogućnosti obrane. U stvarnosti je sasvim suprotno jer se stvarna žrtva manipulira do te razine da počinje propitkivati svoje ponašanje, uopće zaključke koje donosi i često se, u obrani, ispričava manipulatoru. Niste vi izvan kontrole, prisjetite se toga sljedeći put. Vašom direktnošću oduzima se moć manipulatoru, stoga ne posustajte, kakve god optužbe vam uputio. Jedan na kraju mora odustati, ali to ne smijete biti vi. Svoj gnjev projiciraju na vas, a ne suprotno.

„Uništavaš sve“

Korak prije ucjene o napuštanju i rezanju spona, narcisi posežu za posljednjim alatom – oslikavanjem savršenog odnosa koji sada propada, zbog vašeg ponašanja. Dure se, odbijaju komunicirati, ponašaju se ranjeno i iznevjereno. Na taj način vas onesposobljavaju za daljnji razgovor utemeljen na činjenicama te vam ponovno, pokušavaju nabiti osjećaj krivnje.
Stoga, ako vas osoba kažnjava jer ste se usudili izraziti svoje mišljenje, dopustite svom unutarnjem alarmu da se oglasi. Narcisoidnu osobu ne možete promijeniti, ali svoju komunikaciju s njom možete kontrolirati i odabrati.