Priča o Sedni poruka je koja prelazi čistu površinu i ulazi u najdublje slojeve duše. Možemo vidjeti da je Sednin pomak i rastuća svijest iskra za novu revoluciju, piše Forever Conscious.

Priča o Sedni
Postoje mnoge verzije mita o Sedni, ali u gotovo svim verzijama, Sedna je bila lijepa Inuitkinja koja je bila dobro zbrinuta. Njezin je otac bio vješt lovac, pa je uvijek imala hrane za jelo i lijepe tople odjeće za obući. Kad je Sedna dospjela u dob za udaju, odbila se udati, na veliku sramotu svoje obitelji. Udvarači bi putovali preko Arktika da je vide, ali ona ih je sve odbijala.

Napokon je u posjet došao prosac, odjeven u najljepša životinjska krzna. Hvalio se kako je dobar lovac, a Sedna je bila oduševljena njegovim šarmom. Međutim, u nekim verzijama mita kaže se da je Sedna bila prisiljena udati se za ovog prosca. Ubrzo nakon vjenčanja, ovaj udvarač otkriva svoje pravo lice - bio je to Čovjek ptica i uopće nije bio dobar lovac. Sedna više nije imala udobnost i hranu na koje je bila navikla i postajala je sve nesretnija sa svojim mužem prevarantom.

Njezin je otac, promatrajući koliko je nesretna, isplanirao njezin bijeg. Kada su ušli u svoj čamac za povratak, Čovjek ptica je zamahnuo krilima i prizvao duh vjetra, zbog čega je more postalo nevjerojatno uzburkano. U strahu za svoj život, Sednin otac ju je bacio u more.
Sedna se uhvatila za čamac rukama, ali joj je otac odsjekao prste. Kada su Sedna i njezini prsti pali u vode Arktika, pretvorila se u Božicu mora, a svaki je njezin prst postao različito morsko stvorenje.

Iz svojih deset prstiju rodila je kitove, tuljane, dupine i razne druge morske životinje. Sedna je tada postala vladarica mora i čuvarica svih životinja. 

Ako pogledamo malo dublje u simboliku ove priče, možemo vidjeti da Sedna nije bila zainteresirana za slijeđenje tradicije koja se od nje očekivala. Nije se htjela udati, ali se na kraju prepustila zemaljskoj sudbini i izabrala prosca. Jednom kada se udala, Sedna se našla u bijednoj situaciji. Odlučivši pobjeći, što je za nju sigurno bio odvažan pothvat, suočila se s izdajom svog oca koji je riskirao njezin život kako bi spasio svoj.

Čini se da su je žrtvovali i izdali obojica muškarca, a uranjanje u more postalo je njezin trenutak ponovnog rođenja. Sedna je žrtva, ali to je i njezin najmračniji trenutak koji vodi do njezine prave svrhe. Tamo u moru, dok se suočava sa smrću svega što je ikada poznavala, ponovno se rađa kao božica kakva je oduvijek trebala biti.

Sedna i preobrazba
Lako je uočiti da je tema transformacije protkana kroz Sedninu priču. Slično kao Feniks koji se diže iz pepela, Sednin život je bio pri kraju sve dok joj čarobna energija preobrazbe nije dopustila pretvoriti se u istinski oblik.

Od samog početka priče jasno je da Sedna nije bila poput ostalih žena i da je nije zanimao put koji se od nje očekivalo u društvu. Znala je da joj je suđeno više; možda je to cijelo vrijeme osjećala, ali kada ju je pogodio pravi trenutak, doživjela je svoju transformaciju. Kada je oslobođena dominantnog supruga i svog oca, pronašla je svoju istinu.

Baš poput Sedne, svatko od nas ima moć ponovnog rođenja. Svatko od nas ima moć osloboditi se ukorijenjenih obrazaca ponašanja kako bi pronašao novi put za sebe.

Sedna i napuštanje
Napustili su je otac i muž, a nitko joj nije priskočio u pomoć. Bila je prepuštena sama sebi, a iako je napredovala, Sedna je to morala učiniti sama. Možda su joj morska stvorenja pravila društvo, ali morala je ostaviti sve što je ikada znala. Njezina obitelj i zajednica napustili su je kada je bila prisiljena udati se, a zatim su je napustili kada se utapala na dnu oceana.

Napuštenost može biti temeljna rana za mnoge od nas. Nitko se ne želi osjećati ostavljenim; nitko ne želi osjetiti tugu i usamljenost koju može donijeti napuštenost. Napuštanje također može učiniti da se osjećamo kao da nismo dovoljno dobri, nedostojni i dovesti do problema u našim odnosima.

Dok je Sedna bila napuštena od svega što je poznavala, također joj je dana sloboda da stvori novi život za sebe izvan pritisaka svoje obitelji i društva. Pretvorila se u božicu, a njezina se priča tumači čak i danas. Pronašla je svoj put, najbolje je iskoristila svoju situaciju i ostavila svoje nasljeđe.

Ne možemo kontrolirati ponašanja drugih; ne možemo nekoga prisiliti da ostane, niti nekoga prisiliti da nas voli. Ponekad se moramo suočiti s odbijanjem i napuštanjem.

Ali samo u tim vremenima i u toj usamljenoj praznini, možemo najviše pretraživati vlastitu dušu. To je mjesto gdje se možemo otkriti i s ovog mjesta počinjemo rasti u skladu s ljudima koji nas istinski vole i podržavaju takve kakvi jesmo.