Post se definira kao suzdržavanje određenih pa i svih namirnica ili pića tijekom određenog razdoblja, posebno u periodu od 24 do 72 sata, a doprinosi gubitku težine i radu funkcija mozga. No, osim toga, blagotvorno djeluje na još nekoliko zdravstvenih segmenata. Kako biste se konkretnije upoznali s prednostima ove prakse donosimo vam popis njezinih pozitivnih aspekata.

Potiče kontrolu razine šećera u krvi

Prema pisanju Healthline magazina, nekoliko je studija pokazalo kako post može poboljšati kontrolu razine šećera u krvi, a što je korisno za osobe koje imaju predispoziciju za razvoj dijabetesa. Njima se preporuča intermitentni post u trajanju od tri dana u tjednu jer se vjeruje kako se time može umanjiti rizik od bolesti te održavati stabilna razina šećera u krvi.

Djeluje protuupalno i umanjuje rizik

Upale mogu ozbiljno utjecati na zdravlje jer mogu potaknuti razvoj kroničnih stanja poput bolesti srca, raka i reumatoidnog artritisa.

Vjeruje se kako prakticiranje posta, posebice intermitentnog tijekom jedne godine, učinkovito djeluje na smanjenje razine upale te umanjuje čimbenike rizika. Uostalom, smanjenje razine ukupnog kolesterola, poznato je, dobro utječe na srce, a posebice kod ljudi koji boluju od prekomjerne tjelesne težine. Upravo zbog redukcije kalorijskog unosa, pomaže pri gubitku težine te potiče rad metabolizma.

Povećava izlučivanje hormona rasta

Ova funkcija također je povezana s metabolizmom, a osim na gubitak težine utječe i na snagu mišića. Prvenstveno zbog izravne povezanosti proteinskog hormona rasta s rastom mišića, a vjeruje se kako post može prirodno povećati njegove razine u tijelu.
Post koji najviše odgovara poboljšanju ovog zdravstvenog aspekta pripada kategoriji ograničavanja unosa kalorija tijekom određenog razdoblja, a kako bi se, kao izvor energije, koristile zalihe masti.

Umanjuje rizik od raka

Sve više istraživanja ukazuje na povezanost bolesti raka i posta. Neki preliminarni rezultati sugeriraju kako post može imati određene povoljne učinke u sprječavanju ili liječenju određenih oblika raka, ali riječ je tek o onima u preliminarnoj fazi. Ipak, poznato je kako post potiče proces autogafije, tj. mehanizma stanica za čišćenje i recikliranje starih, nepotrebnih ili oštećenih komponenti unutar njih. Takvim činom umanjuje se rizik razvoja stanica bolesti.

Zbog regulacije inzulina može reducirati rizik od razvoja raka dojke i debelog crijeva.

Poboljšava neurološke funkcije

Pretpostavlja se kako post potiče neuroplastičnost tj. sposobnost mozga da se mijenja i prilagođava tijekom života. Time se poboljšava učenje, pamćenje te općenito kognitivne funkcije.

Ujedno, utječe i na povećanje razine neurotrofnih faktora, proteina koji podržavaju rast i preživljavanje neurona, a smanjuje oksidativni stres koji se definira kao nedostatak ravnoteže između antioksidativnih obrambenih mehanizama i prooksidativnih molekula, a što može štetiti stanicama mozga.

Premda sve blagodati posta još uvijek nisu u potpunosti dokazane, jasno je kako prisutnost ove navike, a u nekim kulturama i običaja, može doprinijeti cjelokupnom zdravlju osobe. Razmišljate li o takvom detoksu, svakako se posavjetujte s liječnikom i dobro proučite sve tipove posta jer ne mora vam nužno svaki oblik odgovarati.