Proljeće je sve bliže, već se naveliko osjeća u zraku, stoga je pravo vrijeme za laganu detoksikaciju organizma koja će ga probuditi iz hibernacije i obnoviti nakon mjeseci u kojima mu je manjkalo i svježih namirnica i svježeg zraka te kretanja.'Uvijek kažem da detoks ne bi smio biti izazov za organizam, nego više tetošenje kao način čišćenja i pripreme za novo godišnje doba', kaže Ana Stanciu, autorica zdravih recepata i tekstova o zdravom načinu života sa stranice The Awesome Green.

Iskušavajući godinama brojne metode čišćenja organizma, ustanovila je da su mnogi njezinu organizmu izazvali stres te ga iscrpili. S vremenom je shvatila da organizam ima vlastite funkcije za detoksikaciju, koje možemo poduprijeti prehranom bogatom raznolikim, svježim, sezonskim i lokalno uzgojenim namirnicama.

Od namirnica za čišćenje organizma preporučuje špinat, koprivu, peršin, šparoge, grašak, salatu, maslačak – bogate klorofilom koji stanicama pomaže da 'dišu' te dobiju kisik i enzime što su im nedostajali tijekom zime. No, ističe, da bi detoksikacija bila potpuna, nije dovoljno obratiti pozornost samo na prehranu nego i na sljedeće načine tetošenja tijela i uma:

  • Noću spavajte najmanje sedam sati te se odmarajte kad kod osjetite da je to vašem tijelu potrebno.
  • Ujutro, odmah nakon buđenja, popijte toplu vodu s malo limunova soka kako biste metabolizmu dali poticaj.
  • Odlazite u parkove na duge šetnje te kad god možete, budite na suncu – organizam će sintetizirati vitamin D, stabilizirat će vam se razina minerala, a raspoloženje će vam biti sjajno.
  • Svake večeri napravite detoksikacijsku kupku s morskom soli i/ili eteričnim uljima ili pak s glinom (npr. pomiješajte šalicu morske soli, dvije šalice sode bikarbone te na to nakapajte 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa).
  • Pišite dnevnik: svake večeri zapišite stvari za koje osjećate zahvalnost – to je odličan način buđenja uma i povezivanja sa sadašnjošću.
  • Lagano vježbajte (stretching, jogu ili pilates) te meditirajte – to će vam donijeti uravnoteženost.
  • Pijte mnogo tekućine (pročišćene vode, biljnog čaja, vode u kojoj je bilo natopljeno voće, povrće i/ili ljekovito bilje); izbjegavajte kofein i alkohol.
  • Nemojte jesti poslije 19 sati kako bi organizam mogao iskoristiti sve unesene hranjive tvari za regeneraciju stanica.
  • Prije spavanja popijte biljni čaj koji će vas umiriti.