Što je ono što vam svakodnevno oduzima energiju? Zbog čega se osjećate loše? U većini slučajeva, to su misli o nečem lošem. Svakog dana se događa nešto o čemu razmišljamo i što nas opterećuje, bilo da nam je netko nešto rekao, povrijedio nas ili se dogodilo nešto nepredviđeno na poslu ili s partnerom. Imamo potrebu dijeliti svoje emocije, ali nije uvijek moguće naći nekoga tko će nas slušati. Zato je tu dnevnik!

Kada upišemo nešto loše u svoj dnevnik, to nam pomaže da se oslobodimo negativnih emocija. Čini se, pritom, kao da o našim problemima pričamo drugoj osobi. Možete, naravno, razviti u sebi talent da nešto kažete sebi, u svojim mislima, zamišljajući da komunicirate s drugom osobom, što je prilično zahtjevno. Mnogo je lakše otvoriti dnevnik i pisati ono što vam je na umu. Ovo je vrlo efikasna metoda rješavanja problema oslobađanja od loših emocija. Ali vođenje dnevnika ne bi trebalo biti ograničeno samo na popravljanje negativnog.

Ako nešto dobro upišete u svoj dnevnik, to će vam ostati duže u sjećanju. Kao rezultat toga, moći ćete ojačati svoju energiju i izvući maksimum iz pozitivnih događaja. Bit će vrlo korisno povremeno ponovo pročitati sve dobre stvari koje su vam se dogodile u prošlosti. To će pomoći da steknete vjeru u najbolje čak i u teškom periodu života, jer kada se sjetimo dobrog, to nam daje snagu i samopouzdanje.

Koristite olovku i papir. Nemojte voditi dnevnik na svom računalu, tabletu ili telefonu. Kada nešto napišemo rukom to zaista ima bolji i dugotrajniji učinak. Tijekom pisanja negativna energija izlazi mnogo brže, a sam proces pisanja je aktivnost koja djeluje umirujuće.

Nemojte uređivati ono što pišete. Stručnjaci savjetuju da ne mijenjate ono što ste prvi put napisali jer je to najiskrenija emocija.

Odvojite dobro i loše. Na primjer, ono dobro pišete na vrhu stranice, a loše na dnu, ili obrnuto. Koristite olovke različitih boja - praktično je i pregledno.

Ne pokazujte svoj dnevnik nikome. Ne dozvolite nikome da ga čita i čuvajte ga tamo gdje ga nitko ne može pronaći.

Pišite uvijek na istom mjestu. Vođenje dnevnika je ritual koji se treba obavljati u ugodnom ambijentu. Ako se ne provodi tamo gdje ste navikli, efikasnost rituala će se znatno smanjiti. Ako ste daleko od kuće, pokušajte stvoriti sličnu ugodnu atmosferu tamo gdje se trenutno nalazite.